web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

PDM, marele câștigător al traseismului parlamentar. Ce s-a întâmplat cu fracțiunile din Legislativul Rep. Moldova după jumătate de mandat

Liviu G. Stan 22 septembrie 2017 0

Peste o treime din deputații din actualul Parlament și-au schimbat fracțiunile în ceva mai mult de jumătate de mandat, scrie Radio Chișinău, care a făcut un istoric al trecerilor dintr-o tabără politică parlamentară în alta. 

Fracțiunea care a suferit cel mai mult este cea a PLDM, care a pierdut peste ¾ din numărul de deputați cu care a intrat în Parlament. În schimb, notează sursa citată, fracțiunea PDM s-a majorat de peste două ori.

Cel mai recent caz de „dezertare”: deputatul liberal Oleg Ogor a anunțat în vineri că părăsește fracțiunea acestui partid, el fiind, astfel, cel de-al 37-lea deputat din actuala componență a Legislativului care își părăsește formațiunea politică pe ale cărei liste a intrat în Parlament. Iar mandatul actualului Legislativ va mai dura mai bine de un an.

Traseismul politic din actualul parlament a început chiar de la ședința de constituire a Legislativului după alegerile din 30 noiembrie, când actualul bașcan al autonomiei găgăuze, Irina Vlah, a anunțat că părăsește Partidul Comuniștilor care a adus-o în Parlament. La scurt timp, ea a devenit bașcan, fiind susținută de socialiști.

Au urmat plecările din PLDM: inițial Iurie Leancă și Eugen Carpov, urmați de Nicolae Juravschi.

Marile sciziuni au început la scurt timp după arestarea fostului lider al formațiunii Vlad Filat – în octombrie 2015. În prezent fracțiunea liberal-democrată mai numără doar 5 deputați, din 23 câți au intrat în parlament pe lista PLDM. Cei care au părăsit PLDM au participat la formarea grupului popular-european care numără 10 membri, sau au aderat la fracțiunea PDM.

Și Partidul Comuniștilor a pierdut 2/3 din mandate – de la 21 la 7. Toți cei 14 deputați care au părăsit formațiunea au făcut-o odată – la sfârșitul anului 2015. Au creat un grup social-democrat în Parlament, participând la învestirea Guvernului Filip, iar acum câteva luni au aderat oficial la PDM.

PL a rămas cu 9 deputați din cei 13 pe care i-a adus în Parlament, iar plecările au început în acest an, odată cu disensiunile din cadrul formațiunii în urma scandalului legat de fostul prim-vicepreședinte PL Anatol Șalaru, dar și după ce formațiunea s-a retras de la guvernare.

PSRM a fost cel mai puțin afectat de traseismul politic. Doar un singur deputat – Lidia Lupu a părăsit fracțiunea în iulie 2015 și a aderat la PDM, mai scrie sursa citată.

Singura fracțiune care a avut de câștigat din urma mișcărilor politice din interiorul Parlamentului a fost PDM, care a ajuns să numere oficial 39 de membri, dar neoficial peste 40, deși a primit doar 19 mandate din partea cetățenilor.

PDM a reușit să atragă peste 20 din cei 37 de deputați care și-au părăsit fracțiunile, alți 10 au creat grupul popular-european, iar foștii liberali se declară neafiliați.

Pe parcursul anilor au existat mai multe acuzații la adresa PDM precum că ar fi corupt, cumpărat sau șantajat deputați să-și părăsească formațiunile. Democrații au negat acuzațiile, iar probe publice nu au fost prezentate.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »