web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Tomac, despre Legea Educației: „Ucraina sfidează România!”

Liviu G. Stan 26 septembrie 2017 1

 

„Ucraina sfidează România! La Kiev, semnătura lui Poroșenco tocmai a pus pe roate un proces de deznaționalizare brutală a vorbitorilor de limba română din statul vecin”, a scris deputatul PMP Eugen Tomac pe Facebook, după ce președintele ucrainean Petro Poroșenko a promulgat legea „Despre învățământ”, adoptată de Rada Supremă de la Kiev pe 5 septembrie și care prevede desființarea în câțiva ani a învățământului în limba maternă.

„Noi nu am cerut decât respectarea Tratatului bilateral de bază semnat intre România si Ucraina, in 1997, prin care se garantează ca învățământul in limba romana în regiunile locuite de români nu va fi desființat. Drepturile românilor nu sunt negociabile!”, se mai arată în mesajul transmis de Eugen Tomac.

Potrivit Serviciului de presă al președintelui ucrainean, adoptarea legii permite reformarea profundă a învățământului, îmbunătățirea calității educației și creșterea competitivității tinerei generații pe piața muncii.

Șeful statului combate ideea nerespectării dreptului la educație al minorităților naționale. „Ucraina a demonstrat și continuă să demonstreze o astfel de atitudine față de drepturile minorităților naționale, care corespunde obligațiilor noastre internationale, este în armonie cu standardele europene și este un exemplu pentru țările vecine”, consideră Poroșenko.

Recent, președintele României Klaus Iohannis a anunțat că și-a contramandat vizita programată pentru săptămâna aceasta în Ucraina şi primirea la Bucureşti a preşedintelui Radei Supreme de la Kiev, Andrii Parubii.

Preşedintele României a subliniat că s-a întâlnit pe holurile ONU cu omologul său de la Kiev, Petro Poroșenko, căruia i-a transmis opinia sa despre contramandarea vizitei.

„Normal că ne-am salutat și i-am spus pe scurt aceste lucruri. I-am spus direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educației și că sunt neplăcut surprins de această evoluție, în condițiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puțin față de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. Am transmis această abordare pe care o am și pe căi diplomatice și iată și direct președintelui Poroșenko. Și-a continuat drumul destul de îngândurat și sper să reușim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-și continue învățământul în limba română”, a spus Klaus Iohannis.

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor de la București a adoptat pe 20 septembrie, cu unanimitate de voturi, Declaraţia referitoare la modificarea Legii Educaţiei din Ucraina, stabilind, totodată, o delegaţie care să meargă în Ucraina şi susţinând generarea unei dezbateri la APCE pe marginea subiectului controversatei legi.

Gesturile autorităților României au fost praf în vânt pentru factorii decidenți ucraineni.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. click for more 14 iunie 2018 at 12:57 - Reply

    I just want to say I’m beginner to blogging and site-building and really loved your web-site. Very likely I’m want to bookmark your website . You really come with really good posts. Bless you for sharing your blog.

Leave A Response »