web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dodon, pus la punct de Curtea Constituțională pe tema Armatei Naționale

Liviu G. Stan 4 octombrie 2017 0

 

Curtea Constituțională a declarat drept inadmisibilă sesizarea președintelui Igor Dodon privind controlul constituționalității Hotărârii Guvernului nr. 709, din 6 septembrie 2017, asupra paprticipării unui contingent militar al Armatei Naţionale la stagiul de instruire din Ucraina, transmite Deschide.md

Curtea Constituțională susţine că preşedintele Republicii Moldova este şi comandantul suprem al forţelor armate, prin Hotărârea nr. 15b din 16 decembrie 1996 cu privire la interpretarea articolului 87 din Constituția Republicii Moldova, şi a stabilit că „Preşedintele Republicii Moldova conduce Ministerul Apărării în limitele atribuţiilor în domeniul apărării prevăzute în Constituţia Republicii Moldova şi în actele normative care nu contravin Legii Supreme. […] În virtutea acestui rol, Guvernul efectuează o activitate exclusiv executivă, principala sa atribuţie fiind organizarea şi asigurarea executării legilor, în care scop emite acte normative sub formă de hotărâri şi dispoziţii”.

Curtea constată că Legea nr.136 din 7 iulie 2017 cu privire la Guvern prevede, în art. 4 lit. k), că unul din domeniile principale ale activității Guvernului constituie apărarea și securitatea națională.

Aceeași lege, prin articolul 6, atribuie Guvernului competența asigurării executării actelor normative ale Parlamentului și a prevederilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, precum și îndeplinirea altor atribuții prevăzute de cadrul normativ sau care decurg din rolul și funcțiile Guvernului.

Prin urmare, Executivului îi revine obligația să întreprindă măsurile necesare pentru a asigura executarea tratatelor internaţionale.

Curtea a constatat că Guvernul a aprobat participarea unui contingent militar al Armatei Naţionale în număr de 57 de militari la stagiul de instruire fără armament, muniţii şi tehnică militară și nicidecum a unor unități  militare.

În aceste circumstanțe, în speță, nu este incident art.33 alin. (3) din Legea nr.345-XV din 25 iulie 2003, a precizat Curtea Constituțională.

La începutul acestei săptămâni, Igor Dodon a amenințat că că îi va retrograda din funcții pe comandanții Armatei Naționale care au ordonat participarea efectivului Republicii Moldova la exercițiile militare multinaționale din Ucraina la începutul lunii septembrie.

„Consider că retrogradați trebuie să fie și vor fi conducătorii, soldații nu sunt de vină, ei au executat ordinul celor de mai sus. Acei care nu a executat ordinul, aceea vor fi penalizați!”, a declarat Dodon Declarații după ședința cu efectivul de comandă al Armatei Naționale, pe care a convocat-o marți.

În replică, viceministrul Apărării, Gheorghe Galbura, a declarat că ordinul de plecare a militarilor Republicii Moldova a fost semnat de el și că își asumă toată responsabilitatea. De asemenea, Gheorghe Galbura  a menționat că, în declarațiile sale, Dodon l-a vizat pe el.

„El s-a referit la mine, dar mie personal nu mi-a spus nimic, a spus că vor fi luate măsuri a celor care nu au respectat decizia lui”, a precizat Galbura, citat de TV8.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »