web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Rep. Moldova a solicitat UE majorarea cotelor de export la unele produse

Liviu G. Stan 22 octombrie 2017 3

 

Republica Moldova a solicitat partenerilor europeni examinarea posibilității mării contingentelor tarifare pentru un șir de mărfuri și produse exportate în UE, precum și operarea modificărilor în lista produselor care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării prin mărirea cotelor pentru grâu, orz, porumb, zahăr, alcool etilic.

Sursă imagine: agora.md

Sursă imagine: agora.md

Solicitarea a fost făcută în cadrul reuniunii Comitetului de Asociere Republica Moldova-UE, în configurația Comerț, care a avut loc la Chișinău, transmite Ministerul Economiei într-un comunicat de presă.

Solicitarea Republicii Moldova a fost motivată prin faptul că „datorită suportului constant acordat de UE și evoluțiilor structurale, care au avut loc în ultimii ani în domeniul agricol, a crescut considerabil potențialul de export a țării noastre la anumite categorii de mărfuri”.

„În context, s-a solicitat majorarea contingentelor tarifare la struguri de masă proaspeți până la 25 mii tone, prune proaspete – 20 000 tone, cireșe – 2 mii tone, precum și la produsele care fac obiectul unui mecanism împotriva eludării – grâu – de la 75 mii tone la 250 000 tone, orz –  70 000 tone la 100 mii tone, porumb – de la 130 mii tone la 250 000 tone, zahăr – de la 37 400 la 50 mii tone, cereale prelucrate (alcool) – de la 2500 la 15 000 tone, etc.”, se arată în comunicat. 

Partea UE a precizat că toate solicitările autorităților de la Chişinău vor fi examinate și, reieșind din evoluțiile pe piața comunitară, soluționate în favoarea producătorilor naționali.

„Analizând evoluția relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și UE, participanții la reuniune au menționat dinamica pozitivă a acestora, exprimată elocvent și prin creșterea exporturilor moldovenești pe piața comunitară. A fost accentuat că în primele opt luni ale anului curent, Republica Moldova a exportat în UE mărfuri de circa 915 milioane USD, ce constituie 64,13% din totalul exporturilor noaste, iar în trei ani de la implementarea DCFTA suma respectivă ajunge la cca 3,8 miliarde USD. Totodată, atât membrii delegației moldovenești, cât și experții UE au constatat că în relațiile bilaterale există încă un potențial nevalorificat, care poate majora exporturile moldovenești pe piața comunitară cu circa 15 – 20 la sută, în special datorită producției animaliere, etc.”, mai precizează Ministerului Economiei din Republica Moldova. 

În cadrul ședinței a fost prezentată o platformă inovatoare de monitorizare şi evaluare a implementării Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Acestă platforma online va oferi acces facil utilizatorilor și va permite publicului larg și factorilor de decizie din cadrul autorităților naționale să vizualizeze în timp real performanțele în implementarea ZLSAC.

Agenda ședinței a mai inclus un șir de subiecte ce vizează armonizarea legislaţiei naționale la acquis-ul comunitar în ceea ce privește dreptul de proprietate intelectuală, achiziții publice, comerțul cu servicii, infrastructura calității și supravegherea pieței, aspectele energetice legate de comerț, precum și concurență.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

  1. Statalitate și angajament european 23 octombrie 2017 at 07:18 - Reply

    Dacă dorește un tratament preferențial, Moldova trebuie să adere la legile și valorile europene, unde dublul standard nu este acceptat. Dacă va rămâne la nivelul bolșevic al „luptei împotriva fascismului românesc” și „imperialismului american” promovat de Rusia prin Dodon și minoritățile rusofone, dacă va fugi mai departe de răspundere sub pretextul „statalității” și al „neutralității”, greu de crezut că Europa va mai accepta să ajute statul moldovenesc. Ar fi ca ;I cum ar băga bani la nesfârșit într-un sac fără fund.

  2. look at this web-site 14 iunie 2018 at 13:41 - Reply

    I simply want to mention I am very new to blogging and site-building and truly loved this website. Likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely have really good well written articles. Bless you for sharing your blog site.

Leave A Response »