web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Parlamentar de la București: „Restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei să fie o condiție pentru acordarea de ajutor Chișinăului”

Liviu G. Stan 24 octombrie 2017 1

Deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat marți o declarație politică la tribuna Camerei Deputaților, cerând Guvernului Tudose și Președinției României să transforme chestiunea restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei în obiect prioritar al condiționărilor pentru acordarea de către România a ajutorului financiar către Chișinău.

„Mitropolia Basarabiei, autonomă și de stil vechi, cu reședința în Chișinău, parte inseparabilă a Patriarhiei Române, este singura instituție românească interbelică reactivată la răsărit de Prut după căderea Uniunii Sovietice. În ecuația geopolitică și geospirituală a regiunii din ultimul sfert de secol, Mitropolia Basarabiei reprezintă o resursă esențială, inepuizabilă și vizibilă a unității transpolitice a lumii românești. Ea este un agent integrator și un factor de reorganizare a spațiului spiritual românesc de la răsărit de râul Prut”, a declarat Codreanu, potrivit unui comunicat de presă.

Reactivată la 14 decembrie 1992, reprimită în comuniunea Patriarhiei Române la 19 decembrie același an și înregistrată juridic de Guvernul Republicii Moldova abia la 30 iulie 2002, sub presiune internațională, ca urmare a unei Hotărâri CEDO, Mitropolia Basarabiei este singura entitate bisericească căreia Chișinăul refuză să-i restituie arhivele și proprietățile spoliate de regimul sovietic ocupant și deținute de Guvernul Republicii Moldova. Altor culte religioase le-au fost restituite proprietățile confiscate de sovietici.

„Mitropolia Basarabiei a fost recunoscută oficial, prin decizia definitivă a Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova din 2004 drept singura ‘succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcționat până în anul 1944 inclusiv’, ceea ce presupune, în consecință, revenirea la situația anterioară anului 1945. Patrimoniul Mitropoliei Basarabiei confiscat de sovietici cuprinde în special imobile cu destinație profană estimate la o valoare actualizată de circa 1,5 miliarde de euro. O valoare inestimabilă o au arhivele Mitropoliei Basarabiei confiscate în 1946 de la Craiova de către comisia sovietică de armistițiu, evacuate la Chișinău și deținute în prezent tot de statul Republica Moldova ca succesor în parte al fostei URSS”, a mai explicat deputatul PMP.

Mitropolia Basarabiei a făcut apel „în mod repetat la autoritățile României să aducă chestiunea restituirii proprietăților și arhivelor bisericești spoliate de sovietici pe agenda dialogului interguvernamental și interstatal moldo-român. Cererea legitimă a Mitropoliei Basarabiei a rămas până acum fără nici un ecou la București”.

„Cer Guvernului României și fac apel la Președinția Statului român să acorde o atenție deosebită chestiunii restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, transformând această chestiune în obiect prioritar al condiționărilor rezonabile pentru acordarea în continuare de către România a generosului ajutor financiar de care beneficiază Chișinăul. Nu-i putem îngădui Guvernului Republicii Moldova să trateze Biserica Ortodoxă Română din Basarabia la fel de nedrept cum a tratat-o Uniunea Sovietică ocupantă”, a adăugat Constantin Codreanu.

Totodată, deputatul Constantin Codreanu le-a adresat o cerere guvernanților: „Cer Guvernului României și fac apel la Președinția Statului român să acorde o atenție deosebită chestiunii restituirii de către Guvernul Republicii Moldova a proprietăților Mitropoliei Basarabiei, transformând această chestiune în obiect prioritar al condiționărilor rezonabile pentru acordarea în continuare de către România a generosului ajutor financiar de care beneficiază Chișinăul. Nu-i putem îngădui Guvernului Republicii Moldova să trateze Biserica Ortodoxă Română din Basarabia la fel de nedrept cum a tratat-o Uniunea Sovietică ocupantă”.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Bonuses 14 iunie 2018 at 13:44 - Reply

    I just want to tell you that I’m all new to blogging and really savored this website. Probably I’m planning to bookmark your blog post . You actually have good stories. With thanks for revealing your website page.

Leave A Response »