web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Unirea României cu Republica Moldova, un act profitabil

Iulia Modiga 1 noiembrie 2017 9

 

Unirea României cu Republica Moldova reprezintă la nivel de costuri o investiție în creșterea economică a statului reîntregit. Cel puțin asta arată datele unei analize a Departamentului geoeconomic al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), care a utilizat grila germană de evaluare a costurilor reunificării.

,,Este indubitabil că reîntregirea unei țări trebuie făcută, indiferent de rațiunile financiare sau de plusurile și minusurile economice de moment. Este, la fel de clar că, așa cum s-a întâmplat în cazul Germaniei, de curând sau așa cum s-a întâmplat chiar în cazul României, dupa Unirea din 1918”, se punctează în analiza Fundației.

Potrivit datelor FUMN, aritmetic, dacă reunificarea ţării ar avea loc în preajma anului 2018 (intervalul acoperit de prognoza FMI), PIB-ul noii Românii ar depăşi  pe cel al Norvegiei, Greciei, Cehiei, Kazahstanului, devenind comparabil cu cel al Austriei, Ucrainei sau Elveţiei.

Având în vedere coeficientul de accelerare a creşterii PIB ca urmare a investiţiilor masive în Republica Moldova, PIB /capita poate avea o creştere accelerată, dublandu-şi valoarea globală (România+Republica Moldova) şi ajungând ca, în valori absolute să devenim o economie în primele 40 de ţări de pe glob, concurând cu Belgia şi Suedia.

În valori nominale, respectând modelul german, am putea avea urmatoarele cifre:

1. Dacă reunificarea s-ar face mâine şi dacă toate costurile asociate adică 180 miliarde USD; probabil că cel puţin 20% ar reprezenta investiţii private , adică 36 miliarde USD; în acelaşi timp, în cazul României, probabil că o cifra chiar mai mare ar reprezenta contribuţia Uniunii Europene, adică încă 40-50 miliarde USD, mai ales că vorbim despre 20-25 ani.

2. Practic, România ar avea de cheltuit în jur de 90 miliarde USD din surse bugetare în următorii 20-25 ani, dar practic, adică între 3,6  şi 4,5 miliarde USD/an. Acest lucru ar permite ca raportul între performanţele celor două economii să se reducă spre nivelul din anul 1990, adica 1 : 1,5, ceea ce ar reprezenta o uniformizare acceptabilă.

3. Simplificând am putea spune că respectând „modelul german” am avea un cost de 4  miliarde USD /an, timp de 20-25 de ani pe care să-l plătim pentru a avea o ţară reîntregită, uniform dezvoltată, fără dezechilibre majore.

FUMN arată că „singura cale prin care România sau Republica Moldova pot avea creștere economică de peste 5% este viitoarea Unire”. În caz contrar, nu se prefigurează vreo schimbare în dinamica actuală pentru niciunul dintre cele două state.

Comentarii de pe Facebook

comments

9 Comments »

 1. Transilvania 1 noiembrie 2017 at 14:07 - Reply

  In primul PIB-ul Ucrainei e de 2 ori mai mic decat al Romaniei si de 4 ori mai mic decat al Austriei. De cand are Ucraina un PIB cat al Austriei, mai mare decat al Romaniei ?!??!?! Pib-ul Austriei e de 400 miliarde, al Romaniei de 200 miliarde iar al Ucrainei de doar 100 miliarde !!! In al doilea rand Romania se va dezvolta extrem de rapid, asa cum se dezvolta deja si fara Rep Moldova. Romania NU are nevoie de Rep Moldova, Rep Moldova are nevoie de Romania. Rep Moldova e statul falit ratat esuat extrem de sarac ce nu are nici o perspectiva de dezvoltare. Romania de ani de zile e in topul tarilor europene cu cea mai rapida crestere economic. Si oricum daca e re-unim aducem in Romania 3 miliane de rusificati spalati pe creer ce voteaza pro-Rusia pro-comunisti pro-socialisti ce vor intoarce Romania inapoi spre Rusia inapoi spre comunism spre saracie coruptie banditism si nepotism asa cum fac iar si iar in statul lor ratat falit esuat votand iar si iar cu mana lor pe Dodon Voronin etc etc.. din astia ne trebuie noua in Romania ?

 2. Transilvania 1 noiembrie 2017 at 14:10 - Reply

  Astia da analisti.. ei inca nu au observat ca PIB-ul Romaniei a depasit de 2 ani PIB-ul Kasachstanului si din 2017 si PIB-ul Greciei. Se pare ca „expertii” au ramas in urma cu cel putin 2-3 ani.. ei inca traiesc prin 2014-2015 nu 2017.

  • Alin 2 noiembrie 2017 at 09:18 - Reply

   Analiza e făcută în 2014 de Petrişor Peiu şi REpublicată acum de acest site fără a fi actualizată!

 3. Popa Duhu dela Mânăstirea Căpriana 1 noiembrie 2017 at 14:41 - Reply

  VREM VREM VREM !
  RE-UNIREA CU ROMANIA !

 4. MS 1 noiembrie 2017 at 16:07 - Reply

  Unirea se va face, dar nu în numele profitului , ci al identității de neam. Altfel, de ar fi numai profitul, la prima criză acel stat s-ar dezmembra asemenea unui imperiu în care popoarele conlocuitoare nu mai găsesc nimic în comun, nici măcar banul care să le corupă aspirațiile naționale.

  • mereu Român 1 noiembrie 2017 at 16:23 - Reply

   Cei care se închină regelui ban corelând identitatea națională de profit, le-ar fi recomandat să arunce o privire în istorie… Imperiului Roman nu i-a ajuns nici măcar tot aurul Daciei pentru a putea evita dezintegrarea. La fel și cu celelalte imperii, Habsburgic, Austro-Ungar sau Otoman, și la fel se va întâmpla și cu Rusia. Nu în profit, ci în unitatea de neam stă eternitatea statelor, restul fiind efemer.

   • TRAIANUS IMPERATOR NOSTRUM ROMANORUM 5 noiembrie 2017 at 21:17 - Reply

    „Imperiului Roman nu i-a ajuns nici măcar tot aurul Daciei pentru a putea evita dezintegrarea.”
    Aurul Daciei poate că nu a putut opri popoarele barbare să distrugă organizarea statală a Imperiul Nostru ROMAN.
    În schimb PĂMÂNTUL Daciei ROMANE și strămoșii noștri -LEGIONARII ROMANI VETERANI(bătrânii) și CREȘTINISMUL adus de ei, au ținut vie ROMANIA(Imperiul ROMAN de Răsărit) până astăzi.
    Pentru că România ESTE ROMANIA .
    Barbarii nu au reușit să distrugă decât organizarea statală a MAICII NOASTRE-ROMA.
    În schimb LIMBA ROMANILOR-Lingua ROMANESCA(limba ROMÂNEASCĂ), etnia ROMANĂ(Română),credința CREȘTINĂ ROMANICĂ(ortodoxă) și însăși NUMELE ȚĂRII ROMANE,Terrae ROMANESCA(Țeara Românească),s-au păstrat până astăzi și după 2000 de ani SUNT VII prin Noi,Românii !
    De aceea când te semnezi atât de frumos ”mereu Român” de fapt te mândrești că vei rămâne în veci ”mereu ROMAN”.
    Și nu uitați: dacismu` pentru noi este moldovenismu` 2 !

 5. Adrian 7 aprilie 2018 at 21:12 - Reply

  The Economist: Romania ar putea devansa Italia, in 2020, din punct de vedere economic

  ROMANIA VA DEPASI ITALIA SI SPRE 2030 SE POATE APROPIA DE SPANIA ….. IAR APOI GERMANIA IN 2050

Leave A Response »