web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Republica Moldova, în Washington Times: Un stat mic care duce un război mare împotriva războiului hibrid purtat de Rusia

Iulia Modiga 3 noiembrie 2017 2

 

„În Statele Unite ale Americii suntem martorii începutului noului război hibrid al sec. 21 – ciberatacuri, dezinformări, scheme financiare, manipulări în social media și corupție – o combinație de arme în fața cărora Vestul încă nu a găsit instrumente de apărare eficiente. Există, însă, un stat mic care a găsit o cale de a face față acestei cantități uriașe de amenințări și de a merge înainte”. În acest mod își începe editorialul  „O țară mică duce un război mare împotriva războiului hibrid rusesc” jurnalistul și scriitorul L. Todd Wood în Washington Times.

Sursă foto: politico.com

Sursă foto: politico.com

Wood notează că Republica Moldova s-a confruntat cu multe urcușuri și coborâșuri pentru a/și asigura o economie de piață dezvoltată, liberă și sigură, iar principala amenințare în asigurarea acestui tip de piață a fost corupția. Ca în cazul Ucrainei, eforturile Republicii Moldova au fost complicate serios de vecinul uriaș de la Est care va face orice îi stă în puteri pentru a împiedica Republica Moldova să intre irevocabil pe orbita Occidentului. Jurnalistul relatează că Republica Moldova este izolată geografic și că are două regiuni separatiste – UTA Găgăuzia și Transnistria, unde sunt staționate mii de soldați ruși și un depozit de muniție sovietic. „În ciuda acestor aspecte, lumina de la capătul tunelului s-a făcut vizibilă la finalul primei decade a acestui secol, când un guvern liberal a preluat puterea după opt ani de regim comunist. Unii analiști au numit atunci Republica Moldova <<o poveste de succes>>”, scrie Wood.

Totul s-a prăbușit câțiva ani mai târziu, când s-a descoperit că aproape 1 miliard de dolari a fost furat din sistemul bancar, o cincime din activele financiare ale Republicii Moldova”, mai precizează jurnalistul, adăugând că „povestea de succes s-a dovedit a fi un eșec de proporții” care a avut efectul diminuării încrederii în traiectoria pro-europeană a Republicii Moldova și a orientării spre „calea rusească”, „puse în scenă, cel mai probabil, de Moscova”.

Totuși, aproape un miracol a avut loc în 2014, când Uniunea Europeană și alții au oprit sprijinul financiar destinat Republicii Moldova și un nou guvern a fost învestit, condus de Partidul Democrat (PDM), carem sub presiune mare, a reușit să scoată din datorii Republica Moldova într-o foarte scurtă perioadă de timp, conchide jurnalistul.

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. EuRo 3 noiembrie 2017 at 14:25 - Reply

    Comentariul american este destul de naiv și lasă de înțeles că lucrurile sunt clar delimitate în Republica Moldova. Realitatea este că aici nimeni nu prea dorește să renunțe la limba rusă sau la ideologiile sovietice pe care le identifică cu însăși statalitatea. Oamenii Moscovei sunt infiltrați peste tot, și în partidele pro-ruse, dar și în partidele auto-intitulate exagerat „pro-europene”. Există o crasă lipsă de educație la toate nivelele și în toate domeniile, iar aceasta influențează mentalitatea tuturor care se identifică așa cum Stalin a hotărât, drept un „popor moldovenesc”. Nimeni nu vrea nici cu „Occidentul”, nici cu „americanii”, iar felul în care fac trimitere la aceste noțiuni le trădează gradul de îndoctrinare și implicit, un scăzut nivel intelectual care se apropie mai mult de cel al maselor proletare sovietice decât de confortul cetățeanului european occidental.

  2. see post 14 iunie 2018 at 13:32 - Reply

    I simply want to mention I am all new to blogging and definitely liked this web-site. Almost certainly I’m likely to bookmark your site . You amazingly have perfect article content. Regards for sharing your web site.

Leave A Response »