web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

RAPORT / UE dorește rezolvarea conflictelor înghețate, dar nu va oferi o perspectivă de aderare Rep. Moldova

Liviu G. Stan 10 noiembrie 2017 3

Chiar dacă UE este interesată de rezolvarea conflictelor separatiste din Republica Moldova, Georgia și Ucraina, cele trei state din Parteneriatul Estic nu au deocamdată șansa de a obține perspective europene clare, spun experții, potrivit Radio Chișinău

Sursă foto: b1.ro

Sursă foto: b1.ro

Parlamentul European propune noi modalități de intensificare a relațiilor UE cu Ucraina, Georgia și Republica Moldova înainte de summit-ul Parteneriatului estic de pe 24 noiembrie. Printre acestea sunt crearea unui fond fiduciar. Totodată, pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state, Parlamentul European ia în vedere creșterea  presiunii asupra Rusiei.

Un nou raport al Parlamentului European solicită aprofundarea colaborării cu cele trei state și găsirea unor noi modalități de a sprijini frontierele estice ale Uniunii Europene.

În capul listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar sau, altfel spus, a unui fond de suținere, care să devină un instrument de reacție la situațiile de criză și post-criză.

Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice, potrivit unui comunicat al Parlamentului European.

De asemenea, în raport este subliniată și necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică cele trei state.

Evenimentele din ultimul timp demonstrează un interes sporit al Uniunii Europene față de țările membre ale Parteneriatului Estic. Scopul principal este asigurarea securității în regiune, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Iulian Groza, fost ministru-adjunct al Afacerilor Externe și Integrării Europene. „Este important însă ca Bruxellesul să nu se oprească aici”, a menționat Iulian Groza.

La începutul lunii iulie, președinții Parlamentelor Republicii Moldova, Georgiei și Radei Supreme a Ucrainei au semnat o declarație comună prin care fac apel către Parlamentul European să adopte o Rezoluție înainte de Summit-ul Parteneriatului Estic prin care să exprime sprijin politic pentru deschiderea perspectivei de aderare la UE.

Expertul Veaceslav Berbeca susține însă că, cel mai probabil, Uniunea Europeană nu va accepta cererea din cauza restanțelor celor trei state și a situațiilor politice interne.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

 1. EuRo 11 noiembrie 2017 at 07:30 - Reply

  Prea multe „nu”-uri se strâng în jurul acestor foste republici sovietice pe teritoriul cărora sunt trupe rusești ce creează „republici” secesioniste. Iar dacă pentru Ucraina sau Georgia nu există o patrie mamă din care au fost rupte, R. Moldova are șansa de a scurta orice drum și orice termen de aderare la standardele vieții europene. Această șansă este Unirea, un gest nu doar firesc, ci chiar reparatoriu ca urmare a nedreptăților comise în anii 1812 și 1940. Cei 200 de ani de ocupație rusească și-au pus profund amprenta asupra societății moldovenești sărăcind-o material dar și spiritual.
  Sunt lucruri care se cunosc dar pentru care nu se face nimic întru îndreptarea lor.

  • Transilvania 11 noiembrie 2017 at 17:38 - Reply

   Rep Moldova a fost doar 153 de ani sub ocupatie ruseasca si nu 200.

   • EuRo 12 noiembrie 2017 at 08:07 - Reply

    Oficial, da. De facto însă, din cei 205 ani care au trecut de la prima anexare (1812), aș scădea numai 22 de ani (perioada 1918-1940) și 3 cei ani de recuperare (1941-1944). Nu aș pune la socoteală nici măcar perioada de așa-zisă independență, pentru că în acești ani propaganda rusească a rămas funcțională la nivel de mas-media (80% fiind de limba rusă), efectele sale fiind vizibile la nivelului „limbii moldovenești”, „istoriei moldovenilor”, „poporului moldovenesc”.
    Oricum sensul mesajului anterior era altul, cei 200 de ani fiind aproximativi și având darul de a sublinia mai mult perioada care a trecut de la nefastul an 1812.
    Cu respect pentru precizări, numai bine !

Leave A Response »