web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Mărțișorul, inclus în patrimoniul cultural al UNESCO. Dosarul a fost înaintat de România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia

Iulia Modiga 6 decembrie 2017 0

 

Motiv de mândrie pentru România și Republica Moldova: la reuniunea Comitetului UNESCO, din Coreea de Sud, a fost aprobată includerea Mărţişorului în patrimoniul cultural imaterial al umanității. Dosarul  „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” a fost elaborat în comun de România, Republica Moldova, Bulgaria și Macedonia și înaintat în martie 2014.

Sursă foto: Atdailyblog

Sursă foto: Atdailyblog

În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor două elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016).

Aria de răspândire a tradiției de 1 martie coincide cu teritoriile locuite de români nord-dunăreni și de comunitățile de români sud-dunăreni, indiferent că este vorba de „vlahi” de pe Valea Timocului, de meglenoromâni sau de aromâni.

 Ziua de 1 martie este una din cele mai importante din timpul anului şi marchează începutul primăverii. Simbolurile bicolore, numite „mărţişoare”, sunt confecţionate în ajunul sărbătorii, în familie, în şcoli, grădiniţe sau alte instituţii. Oamenii îşi dăruiesc unul altuia aceste simboluri ale primăverii şi le poartă primele zile ale lunii sau până la sfârşitul lunii, când le agaţă în pomii înfloriţi.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »