web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

20 de ani fără Lia Manoliu, campioana olimpică născută la Chișinău, în România Mare

Iulia Modiga 9 ianuarie 2018 1

 

Pe 9 ianuarie se împlinesc 20 de ani de când a trecut la cele veșnice Lia Manoliu, de profesie inginer electroenergetician, care a reuşit să câştige, la 36 de ani, în cadrul întrecerilor atletice de la Jocurile Olimpice din 1968, găzduite de Ciudad de Mexico, primul şi singurul aur olimpic românesc din istoria aruncării discului.

Sursă foto: adevarul.ro

Sursă foto: adevarul.ro

Lia Manoliu s-a născut pe 25 aprilie 1932, la Chișinău, în România Mare. A fost fiica profesorilor de filosofie Alexandrina şi Ion Manoliu. Elevă a Liceului „Regina Maria” din Capitală, a abordat cu uşurinţă numeroase discipline sportive şi a făcut performanţă în tenis de masă, baschet şi volei. Componentă a echipei de baschet Ştiinţa Bucureşti, actuala legendă a sportului românesc a fost convocată în echipa naţională, iar în palmaresul său se regăsesc un titlu de campioană pe echipe la tenis de masă şi trei titluri la volei. Întâlnirea cu farfuria „magică” s-a produs abia la vârsta de 17 ani, în primăvara anului 1949, când într-un concurs organizat pe Stadionul Republicii a aruncat discul la 23, 24 metri.

Absolventă a Facultăţii de Energetică a Institutului Politehnic Bucureşti (1956), Lia Manoliu a lucrat o bună perioadă ca inginer electroenergetician la IPROMET Bucureşti. Manoliu a absolvit o şcoală de ziarişti sportivi organizată de ziarul „Sportul Popular”. Cunoscută pentru rigurozitatea ei, pentru viaţa sportivă pe care o ducea, a reuşit să concureze până la 40 de ani, participând la şase ediţii ale Jocurilor Olimpice. O performanţă extraordinară, care a fost menţionată în Cartea Recordurilor şi care a fost mai apoi egalată, la noi, de canotoarea Elisabeta Lipă. Medaliată cu bronz la ediţiile din 1960 (Roma) şi 1964 (Tokyo), a reuşit să obţină titlul olimpic în 1968, la Ciudad de Mexico. Ea a mai ocupat locul 6 în 1952 (Helsinki), respectiv 9 în 1956 (Melbourne) şi 1972 (München). În finala victorioasă, discul lansat de Lia Manoliu a zburat 58,28 metri, în urma româncei clasându-se Liesel Westermann (Germania / 57,76 metri) şi Jolan Kleiber (Ungaria / 54,90 metri).

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Cunoașterea ... 9 ianuarie 2018 at 17:15 - Reply

    Iar lista-i lungă, nu doar în sport ci și în cultură artă, științe, … Totuși, se cuvine ca lângă aceste lungi coloane de celebrități să îi pomenim și pe o parte din cei care au trebuit să plătească cu prețul vieții pentru mult dorita Unire:
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/soarta-ofiterilor-romani-ramasi-in-basarabia-la-28-iunie-1940-i

Leave A Response »