web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Liberatea presei din Rep. Moldova continuă să scadă, afectată de propaganda rusă. „O sumedenie de site-uri se specializează în fake news”

Liviu G. Stan 10 ianuarie 2018 3

Republica Moldova a pierdut anul trecut patru poziții în clasamentul mondial al libertății presei, potrivit Indexul Mondial al Libertății Presei.

Provocările majore în 2017 pentru Republica Moldova au fost independența jurnalistică și propaganda externă și internă, constată experții în acest domeniul libertății presei, transmite Radio Chișinău.

În 2017, nu s-au înregistrat progrese în domeniul presei în Republica Moldova, o bună parte din mass-media fiind concentrată în proprietatea unor actori politici, constată experții în domeniu. Deși legislația a fost modificată și a fost redus numărul de licențe pe care îl poate deține o persoană, acest lucru nu a contribuit la demonopolizarea presei, a subliniat directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent Nadine Gogu.

„De iure, au avut loc anumite schimbări, care ar fi trebuit să reducă concentrarea, dar de facto, concentrarea pe anumite segmente chiar s-a amplificat și asta duce la diminuarea pluralismului de opinii. Vedem aceeași politică editorială la posturile de televiziune care au avut un proprietar și a cesionat licența. Putem vorbi despre reducerea concentrării? Mă îndoiesc”, a explicat Nadine Gogu.

Propaganda externă, provenită din Federația Rusă rămâne o provocare, în contextul în care pe frecvențele naționale sunt retransmise mai multe posturi rusești de televiziune. Un alt fenomen cu care s-a confruntat presa din Republica Moldova este propaganda internă, dar și ceea ce experții numesc „fake news”, adică știrile false promovate în interese politice.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei: „Mă refer atât la propaganda externă, amenințările informaționale care vin în special din Federația Rusă, dar și la propaganda internă, pentru că instituțiile mass-media controlate politic în proporție extraordinar de mare, de peste 70 la sută conform unor estimări, s-au transformat de fapt în instrumente de propagandă în interes politic. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă în Republica Moldova chiar mă îngrozește pentru că au apărut o sumedenie de site-uri care se specializează în ”fake news”-uri, prin care este modelat un anumit gen de comportament”.

Un proiect de lege privind combaterea propagandei rusești a fost aprobat de Parlament, dar președintele Igor Dodon refuză să îl promulge.

Jurnaliștii de investigație din Republica Moldova s-au confruntat și în 2017 cu presiuni din partea autorităților și cu încercări de limitare a accesului la informație.

Anul trecut, Republica Moldova a pierdut patru poziții față de rezultatul înregistrat în 2016, și s-a situat pe locul 80 din 180 de state în clasamentul mondial al libertății presei, realizat de organizația Reporteri fără Frontiere.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

  1. Altfel cum ... 10 ianuarie 2018 at 12:35 - Reply

    Altfel cum ar fi putut supraviețui atâta vreme rusificarea, transformată între timp într-o rusificare voluntară prin suprapunerea imaginii acesteia cu moldovenismul ?

  2. La loc de ... 10 ianuarie 2018 at 14:18 - Reply

    La loc de „cinste” în clasamentul site-urilor specializate în dezinformare avem moldova-suverana.md și moldovenii.md, care prin activitatea lor se transformă în portavoci ale Rusiei î teritorii care nu îi aparțin, le-a secătuit, dar încă le revendică.

  3. additional info 14 iunie 2018 at 07:27 - Reply

    I simply want to say I am just new to blogging and site-building and truly enjoyed this website. Most likely I’m planning to bookmark your site . You actually come with terrific article content. Bless you for sharing with us your blog site.

Leave A Response »