web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

De la Vladivostok și până în Mozambic, distanța străbătută de elevii din regiunea transnistreană pentru a învăța în limba română

Liviu G. Stan 22 ianuarie 2018 2

 

Drumul spre carte al unui absolvent al Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol este echivalent cu o călătorie din Vladivostok până în Mozambic, se arată într-un infografic al Asociației Promo-LEX.

Liceul „Ștefan cel Mare și Sfânt” cu predare în limba română din orașul Grigoriopol, regiunea transnistreană, a fost evacuat în 2002.

De atunci, unitatea școlară își desfășoară activitatea didactică în incinta liceului din satul Doroțcaia, raionul Dubăsari.

Potrivit estimărilor Promo-LEX, un elev care a studiat 12 ani în acest liceu a parcurs peste 43.000 de kilometri în drum spre școală. Distanța este echivalentă cu cea dintre orașul Vladivostok din Federația Rusă și Mozambic, țară din sudul Africii, lângă insula Madagascar.

Pe 19 ianuarie s-au împlinit cinci ani de la expirarea termenului în care Federația Rusă urma să execute Hotărârea CEDO prin care se recunoaște încălcarea dreptului la educației a elevilor din școlile românești din regiunea transnistreană. Până în prezent hotărârea nu a fost executată.

La sfâșitul lunii noiembrie 2017, reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului, Gheorghe Bălan și Vitali Ignatiev, au semnat patru decizii protocolare, inclusiv una referitoare la asigurarea funcționării nestingherite a școlilor cu predare în limba română din stânga Nistrului.

Gheorghe Bălan a precizat atunci că aceasta presupune inclusiv reducerea la minim a contractelor de chirie și accesul liber al profesorilor și elevilor la aceste instituții

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

  1. Ellapet 5 iunie 2018 at 07:08 - Reply

    Where To Order Shipped Ups Dutasteride In Internet Best Buy Generic Tab Macrobid Real Us Amex Accepted Propecia Sintomas buy generic cialis online Kamagra United Kingdom Kamagra Kaufen Oberhausen

  2. try this out 14 iunie 2018 at 02:33 - Reply

    I just want to say I am all new to blogs and honestly savored you’re page. Likely I’m going to bookmark your blog post . You really come with wonderful articles. Kudos for sharing your blog.

Leave A Response »