web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dungaciu: Reintegrarea regiunii transnistrene în Rep. Moldova înseamnă ca Rusia să controleze Chișinăul și să se învecineze cu România

Iulia Modiga 22 ianuarie 2018 1

 

Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), Dan Dungaciu, a declarat că acordarea unui statut special regiunii transnistrene în cadrul Republicii Moldova presupune ca Rusia să controleze Chișinăul prin intermediul Tiraspolului și să ajungă să se învecineze cu România.

Într-un interviu acordat publicației Ziare.com, Dungaciu avertizează că statutul special despre care amintește Moscova este același lucru cu federalizarea Republicii Moldova. „Agitarea chestiunii independenţei capată azi şi va căpăta în 2018 şi alte sensuri. Este o strategie moldovenească de justificare a cedărilor. E o strategie, cam de ultimă oră, a unei părţi a elitei politice de la Chişinău care exagerează enorm pericolul independenţei Transnistriei tocmai ca, în spatele lui, să facă concesii Tiraspolului pentru reîntegrare. Adică pentru statut special pentru Transnistria, noul concept al Federaţiei Ruse care îl inlocuieşte pe cel de federalizare”, a menţionat Dungaciu.

În viziunea expertului ISPRI, o așa-zisă reintegrare a regiunii transnistrene ar putea fi prezentată ca o victorie a diplomaţiei de la Chișinău, prin care poate fi evitată independenţa regiunii separatiste. „De fapt, va fi o victorie a Rusiei”, a spus Dungaciu.

Întrebat ce ar trebui să facă România în acest context, specialistul a precizat că Bucureştiul trebuie „să urmărească evenimentele de la Chişinău cu conştiinţa acută a faptului că Transnistria este testul rusesc al binomului Plahotniuc-Dodon”.

Reintegrarea regiunii, inclusiv cu trupe ruseşti pe teritoriul ei (adică soluţionarea politică înainte de soluţionarea militară), poate fi liantul principal dintre cei doi. Ce înseamnă asta? Că după alegerile parlamentare din 2018, nu înainte, este posibil ca, în numele îndemnului patriotic (moldovenesc) de reîntegrare a republicii, să se creeze o majoritate care să aiba explicit acest obiectiv. Sub învelişul protector al uni compromis ruso-occidental, se poate vota tot ce e de votat şi să se accepte „statut special”, adica federalizarea (…) Pentru România, transnistrizarea Republicii Moldova ar însemna, pe termen mediu și lung, învecinarea cu Rusia”, a comentat Dungaciu.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Transilvania 23 ianuarie 2018 at 19:31 - Reply

    Ion Zaharia – ”Ucraina sa ia ei tot teritoriu de peste nistru iar Moldova sa ia bugeagul si bucovina”

    Deci Ucraina sa ne dea ~18.000 km2 de teritoriu majoritar ucrainian si sa ia in schimb 3.000 km2 din Transnistria ?!?! Deci 18.000 km2 in schimbul a 3.000 km2, foarte inteligenta idee si sunt sigur ca ucrainienii vor accepta imediat zambind. Ai observat macar ca Budjakul e 95% majoritar ucrainian ? Ai observat macar ca Bucovina de Nord e 60-70% majoritar ucrainiana ? Ce urmeaza sa mai apara ceva inteligent sa spuna ca si Odesa trebuie sa fie data Romaniei ?!?!

Leave A Response »