web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Neagu Djuvara a trecut la cele veșnice. Ce spunea despre unirea Rep. Moldova cu România

Iulia Modiga 25 ianuarie 2018 1

 

Istoricul și filosoful Neagu Djuvara a trecut la cele veșnice pe 25 ianuarie, la vârsta de 101 ani.

Sursă foto: playtech.ro

Sursă foto: playtech.ro

Neagu Djuvara, a cărui viaţă fabuloasă s-a intersectat cu momentele decisive din istoria României din ultimul secol, înflăcărat liberal şi unul dintre cei mai expresivi urmaşi ai aristocraţiei româneşti, a fost una din personalităţile postdecembriste care a vorbit cel mai mult, mai bine şi cu patos autentic despre România şi blazonul ei.

„Speranța mea este să nu mor înainte de a vedea Republica Moldova reunită cu Patria-Mamă”, a declarat istoricul Neagu Djuvara în 2013.

„Rușii au tot interesul să îi atragă pe moldoveni sub girul lor. Eu am fost o singura data la Chișinău și am luat legătura doar cu studenții de la Istorie. Am fost foarte impresionat, vorbeau o excelentă limbă românească și erau patrioți români. Erau încântați să aibă un profesor de la București (…) Speranța mea este în acești tineri; când vor fi acești tineri oameni care să conducă Republica Moldova, părerea mea este că ei vor vota reunirea cu România, care este absolut firească, cu recunoașterea dreptului pentru minorități, care nu sunt multi, 25%, nu mai multi ca în restul țării”, mai spune Djuvara.

Neagu Djuvara, născut pe 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie de origine aromână, şi-a luat licenţa în Istorie la Sorbona, în 1937, şi trei ani mai târziu a devenit doctor în Drept, la Paris. În 1972, a obţinut doctoratul în Filosofie, tot în capitala franceză, urmând ca, în 1987 să primească Diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale din Paris.

A fost curier diplomatic în legătură cu negocierile de pace cu Uniunea Sovietică, la Stockholm, unde a plecat pe 23 august 1944 şi a rămas până în 1947.

A urmat exilul la Paris, unde a fost secretar general al Comitetului de Asistenţă a Refugiaţilor Români, a colaborat cu Radio Europa Liberă şi mai multe fundaţii. A petrecut 23 de ani în Republica Niger, în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, de unde s-a întors, în 1984, la Paris.

După Revoluţia din 1989, Neagu Djuvara a revenit în România, unde a fost profesor-asociat la Universitatea din Bucureşti până în 1998.

Neagu Djuvara a fost membru de onoare al Institutului de Istorie ”A.D.Xenopol” din Iaşi şi al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” din Bucureşti.

Un susţinător al cercetărilor referitoare la istoria românilor, preocupat, în special, de filosofia istoriei, Neagu Djuvara a scris 20 de volume, de specialitate şi memorii, între care se numără ”Civilizaţii şi tipare istorice. Un studiu comparat al civilizaţiilor’” (Paris, 1975), premiată de Academia Franceză în 1976, ”Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne” (1995), ”O scurtă istorie a românilor povestită celor tineri, seria Istorie” (1999) şi ”Amintiri din pribegie” (2005).

Numele său apare pe mai multe volume colective, precum ”Aromânii: istorie, limbă, destin” (1996, 2012) şi ”Cărţile care ne-au făcut oameni” (2010).

În 2006, a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Servicul Credincios” în grad de Mare Cruce, iar în 2010, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Henri Paul, l-a decorat cu ordinul Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer. Pe 9 august 2016, lui Neagu Djuvara i-a fost conferit Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, iar la finalul lunii martie a acestui an, a primit premiul de Excelenţă la cea de-a XVI-a ediţie a Galei Premiilor Radio România Cultural.

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. you could look here 14 iunie 2018 at 07:11 - Reply

    I simply want to say I’m new to blogging and site-building and seriously liked this blog site. Likely I’m want to bookmark your website . You surely have awesome stories. Many thanks for sharing your web page.

Leave A Response »