web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Țurcanu: „Exercițiile militare din stânga Nistrului sunt ostile și îngrijorătoare”

Liviu G. Stan 2 februarie 2018 1

 

Oricât de dure ar fi mesajele pe care le transmit, la nivelul Ministerului de Externe, separatiștilor de la Tiraspol, autoritățile de la Chișinău nu pot împiedica desfășurarea exercițiilor militare în regiunea transnistreană, consideră analistul politic Vlad Țurcanu, fost consilier prezidențial.

„Adevărul este că autoritățile de la Chișinău nu pot împiedica desfășurarea acestor exerciții militare ostile și îngrijorătoare, ca cele care se desfășoară cu regularitate în ultimele luni în stânga Nistrului. Experții în securitate sunt extrem de alarmați, chiar dacă în societate nu pătrunde această percepție. Declarația este binevenită și necesară, chiar dacă se poate întrevedea aici și un scop politic, fiind poate legată de vizita la Washington a ministrului de Externe, Tudor Ulianovschi, unde acesta ar trebui să confirme partenerilor noștri americani vectorul antirusesc al actualei guvernări. Dar ar trebui să ne întrebăm, poate, și cum cadrează această declarație cu optimismul afișat de aceleași autorități, practic, cu ocazia încheierii acelor protocoale cu administrația separatistă de la Tiraspol. Ai noștri nu au reușit să introducă subiectul militar pe lista de priorități în negocierile cu Tiraspolul, chiar dacă au făcut vara trecută o tentativă eșuată de a plasa acest subiect pe agenda ONU”, a declarat Țurcanu pentru Radio Chișinău.

De la începutul acestui an, peste 20 de exerciții militare au avut loc în regiunea transnistreană, inclusiv cu trageri de luptă din toate tipurile de armament aflate în dotarea trupelor de ocupație ale Federației Ruse, atenționeză expertul în securitate, Rosian Vasiloi.

„Pentru prima dată de pe timpul Uniunii Sovietice au fost desfăşurate exerciţii cu folosirea sistemelor de rachete antitanc semighidate, după clasificaţie rusă: Fagot, Concurs şi Maliutka. Asemenea exerciţii nu au fost din ’91 încoace. Pentru care război, sau împotriva cui se pregătesc? Pentru că Republica Moldova nu are asemenea forţe cum ar fi tancuri sau aviaţie militară. Ținând cont de faptul că trupele de ocupaţie ale Federaţiei Ruse dislocate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova sunt succesoarele dreptei Armate a 14-a, sarcina principală a Armatei a 14-a fost Bosforul, ieşirea pe partea de sud a Europei, către Bosfor, prin România şi Bulgaria. Una din sarcini la momentul actual a trupelor de ocupaţie a Federaţiei Ruse este îndeplinirea acțiunilor specifice în cazul de agravare a situaţiei politico-militare din regiune”, a explicat Vasiloi.

Potrivit unor comunicate de presă publicate pe site-ul oficial al Ministerului Apărării al Federaţiei Ruse, Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR), dislocat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, a început desfăşurarea unor exerciţii militare, având, între altele, drept obiective „contracararea terorismului” şi instruirea militarilor de „a acţiona în condiţiile folosirii de către inamicul convenţional a armelor de distrugere în masă”.

În legătură cu acest subiect, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chișinău „reiterează nedumerirea şi indignarea faţă de comportamentul provocator al trupelor ruse dislocate ilegal în regiunea transnistreană care, în pofida protestelor exprimate în repetate rânduri de către autorităţile moldoveneşti, continuă să desfăşoare activităţi militare cu obiective dubioase. Îngrijorarea autorităţilor moldoveneşti în acest sens este spoirtă şi de faptul că în exerciţiile desfăşurate de către GOTR sunt antrenate şi structurile de forţă ale regimului secesionist de la Tiraspol”,se menționează într-un comunicat de presă.

Condamnând cu vehemenţă astfel de activităţi militare, care nu pot fi percepute altfel decât o ameninţare directă şi brutală la adresa suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, MAEIE „ţine să amintească din nou despre angajamentul Federaţiei Ruse de a-şi retrage trupele sale de pe teritoriul Republicii Moldova, în particular, de cel fixat în Acordul privind principiile reglementării pașnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la Moscova la 21 iulie 1992”.

În acelaşi context, MAEIE „reiterează demersul autorităţilor moldoveneşti cu privire la necesitatea retragerii necondiţionate a forţelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova şi demarării unor discuţii privind transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat international”.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. Cauza Unirii 2 februarie 2018 at 12:34 - Reply

    Fără integrarea în structurile NATO, Republica Moldova va rămâne ca și până în prezent, o victimă sigură a unui stat care nu înțelege să colaboreze, ci numai să se impună. Pentru Rusia nu contează interesele altora. Și atunci despre ce parteneriate putem vorbi ? Statul în genunchi propus de Dodon și oligofrenii din PSRM lasă R. Moldova mai departe vulnerabilă în fața celor care refuză să își retragă trupele de ocupație, amenințându-ne periodic, așa, în treacăt, pentru a nu mai visa la Unire, Integrare sau desprindere de cei care începând cu 1812 sunt cauza tuturor relelor pe acest pământ.

Leave A Response »