web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Deputat în Parlamentul de la București: România și Rep. Moldova au o diasporă comună

Iulia Modiga 5 februarie 2018 0

 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Afacerilor Externe de la București au oferit puncte de vedere referitoare la diaspora comună a României și Republicii Moldova.

Ca urmare a unei interpelări a deputatului Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a precizat câteva aspecte care țin de cooperarea interguvernamentală București-Chișinău privind diaspora comună celor două maluri de Prut.

„Ulterior semnării în octombrie 2015 a Memorandumului de înțelegere între Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova și Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, cele două părți au continuat cooperarea conform competențelor legale și prevederile documentului sus-menționat.

În perioada 26-27 septembrie 2016, șefa Biroului pentru relația cu diaspora din Republica Moldova a efectuat o vizită de lucru în România, la invitația ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, context în care a fost convenită sprijinirea unor proiecte concrete de cooperare bilaterală și continuarea schimbului de informații și bune practici cu privire la diaspora comună.

Contactele cu Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova au continuat și după înființarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni în același cadru, menit să conducă la aprofundarea cooperării bilaterale cu privire la diaspora comună, Totodată, prin proiectele finanțate, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a stimulat cooperarea dintre asociațiile diasporale ale celor două țări.

Ca urmare a dialogului purtat la nivel de secretar de stat al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni cu Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova, a fost convenită actualizarea Memorandumului de înțelegere din octombrie 2015, atât în contextul creării ministerului, cât mai ales pentru dezvoltarea domeniilor prevăzute de acest Memorandum.

Proiectul noului Memorandum se află în stadiu de avizare la Ministerului Afacerilor Externe (…) și adaugă la documentul precedent inițiative în domeniul educației și a mass-media de limbă română din diaspora comună, precum și în domeniului promovării identității etnice comune. Ulterior semnării acestui document de cooperare bilaterală, vom fi în măsură să detaliem suplimentar proiectele convenite cu Biroul pentru relații cu diaspora din Republica Moldova”, se arată în răspunsul transmis lui Codreanu.

„Am primit cu interes interpelarea dumneavoastră cu privire la semnarea unui Acord interguvernamental România – Republica Moldova privind diaspora comună a celor două state. (…) Ministerul Afacerilor Externe va sprijini MRP în proiectele vizând consolidarea relațiilor cu Republica Moldova, în conformitate cu interesele de politică externă ale României și cu respectarea deplină a normelor și principiilor de drept internațional. Folosesc această ocazie pentru a vă reasigura de întreaga disponibilitate de a coopera în vederea înregistrării de progrese semnificative în implementarea agendei de cooperare dintre România și Republica Moldova”, a menționat Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe de la București.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »