web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Românii din Sudul Basarabiei, regiunea Odesa, cer Kievului să renunțe la învățământul în ”limba moldovenească”

Iulia Modiga 16 februarie 2018 3

 

Românii din Sudul Basarabiei, Ucraina, sunt amenințați permanent de pericolul asimilării, prin ucrainizarea și rusificarea școlilor în limba română, limbă căreia autoritățile de la Kiev se încăpățânează, după modelul unor factori decizionali de la Chișinău, să o numească ”limba moldovenească”. Un aspect esențial pentru comunitatea de români din regiunea Odesa ar fi unificarea programei școlare în limba română din Ucraina, astfel încât să nu mai existe situația în care elevii din regiunile Cernăuți și Transcarpatia învață în limba română, iar cei din Sudul Basarabiei în așa-zisa ”limbă moldovenească”. În acest sens, Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa a înaintat pe 14 februarie o scrisoare deschisă Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina.

InfoPrut redă integral scrisoarea semnată de președintele Asociaţiei Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu:

„Către MINISTERUL ÎNVĂŢĂMÂNTULUI ŞI ŞTIINŢEI DIN UCRAINA

În atenţia doamnei Lilia Grinevici, Ministru al Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina

SCRISOARE DESCHISĂ

Stimată Doamnă Ministru,

Ne adresăm în numele Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, în contextul actualelor negocieri bilaterale ucraino-române şi al consultaţiilor guvernului ucrainean cu societatea civilă românofonă din Ucraina, privind implementarea controversatelor prevedri ale articolului 7 din noua lege a Ucrainei privind învăţământul, din 05.09.2018.

Reieşind din necesitatea găsirii unui consens în ce priveşte garantarea cetăţenilor românofoni din Ucraina a dreptului constituţional la învăţământ în limba maternă la nivel preşcolar, şcolar şi universitar, susţinem în totalitate poziţia majorităţii organizaţiilor neguvernamentale, care reprezintă comunităţile istorice autohtone din regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa, şi anume:

1. Propunem redactarea, în conformitate cu art.53 din Constituţia Ucrainei, în următoarea formulare, articolului privind limba de predare în instituţiile de învăţământ mediu general, din proiectul legii Ucrainei privind învăţământul mediu general: „Cetăţenilor, care aparţin minorităţilor naţionale li se garantează dreptul la învăţământ în limba maternă sau la studierea limbii materne în instituţiile de învăţământ de stat sau comunale, sau prin societăţile culturale.”;

2. Reieşind din prevederile punctului 48 ale Opiniilor nr.902/11.12.2017 ale Comisiei de la Veneţia, privind Legea învăţământului din Ucraina din 05.09.2017, privind recunoaşterea corespunderii totale a limbii „moldoveneşti” limbii române în practica şi jurisprudenţa Republicii Moldova, solicităm, în mod repetat, iniţierea concomitentă de către Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina a procedurii de unificare celor două programe curente şi identice de învăţământ pentru instituţiile de învăţământ mediu general cu predare în limba română şi „moldovenească”, într-o singură programă de învăţământ, prin trecerea tuturor acestor instituţii la programa de învăţământ pentru şcolile cu predare în limba română, în calitate de unică limbă maternă a cetăţenilor Ucrainei care aparţin minorităţii naţionale române/moldoveneşti şi a uneia dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene;

3. Solicităm remiterea către Asociaţia „Basarabia” a unei copii a actului normativ, conform căruia în anii 1997-1998 Minnisterul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina, fără consulatarea prealabilă a cadrelor didactice şi părinţilor elevilor din instituţiile de învăţământ cu predare în limba română din Sudul Basarabiei, a îndepărtat cetăţenii românofoni din regiunea Odesa de la posibilitatea studierii în limba română, după aceeaşi programă de învăţământ cu regiunile Transcarpatia şi Cernăuţi (indiferent de cum se autoidentifică cetăţenii – români, maramureşeni, bucovineni, moldoveni sau basarabeni), şi a înfăptuit în mod artificial un conflict pe loc pustiu, prin dublarea acestei programe de stat cu o programă pentru şcolile cu predare în limba „moldovenească” pentru regiunea Odesa – un produs de propagandă a regimului comunist/sovietic recunoscut.

Ne exprimăm în mod repetat ferma convingere că această abordare perfidă şi duplicitară a problematicii învăţământului în limba română din Ucraina nu contribuie şi nu corespunde actualelor tendinţe de decomunizare a statului ucrainean, precum şi relaţiilor de bună vecinătate dintre state, şi reformării sistemului ucrainean de învăţământ în limbile minorităţilor naţionale, fapt pentru care solicităm Ministerului Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina să ia măsuri concrete în acest sens.

Anexând la această scrisoare copia propriului atestat de studii medii complete vă rog, Doamnă Ministru, să răspundeţi în mod oficial la întrebarea:

· Există vreo diferenţă – înafară de denumire – între limba română, în care se preda programa şcolară în şcoala din Utkonosovka, raionul Ismail în anul 1997, şi „moldoveneasca”, în care acelaşi material didactic este predat celor doi copii ai mei în anul 2018?

Aşteptând răspunsul oficial din partea Dumneavoastră, şi contând pe înţelegerea integră a stării de degradare catastrofală a calităţii învăţământului în limba română din regiunea Odesa în ultimii 20 de ani, prin relansarea cultului sovietic al limbii „moldoveneşti”, cu o rusificare şi ucrainizare aproape finalizată a învăţământului românesc din Sudul Basarabiei, cu un risc major de lichidare totală a învăţământului în limba română prin implementarea noii legislaţii ucrainene în domeniu,

sincer, al Dvs,

Anatol Popescu

Preşedinte al Asociaţiei Naţional-Culturale „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa

Ismail, 14.02.2018”.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

3 Comments »

 1. Identitate națională 16 februarie 2018 at 12:00 - Reply

  „Poporul moldovenesc” și „limba moldovenească” sunt doar niste metode propagandistice prin care Rusia încearcă să mențină Basarabia în sfera sa de influență. Nefundamentate științific, poporul și limba zise „moldovenești” nu sunt recunoscute academic nicăieri în lume, „existența” lor limitandu-se strict la spațiul ex-sovietic prin care Moscova își face jocul intereselor sale perfide.

 2. =SikhAstrul de la Cetatea-Albă= 16 februarie 2018 at 13:51 - Reply

  – Asasinate in Bucovina de Nord și Sudul Basarabiei noastre istorice
  aflate sub ocupatia ucraineasca:
  ––––––––––––––––––––––—————————-
  14.
  -Grigore C. Bostan /4 mai1940, s. Budineț, județul Storojineț-17 nov. 2004 /
  academician, poet, prozator, folclorist, publicist român nord-bucovinean.
  Șeful catedrei de filologie română și clasică de la Universitatea din Cernăuți.
  Mare patriot și unionist. Apărătorul școlilor românești în fața campaniei de ucrainizare
  și de interzicere a limbii române
  în școlile românești din Bucovina de Nord din Ucraina ocupantă.
  Circumstanțele morții sale „subite și neașteptate” la 64 de ani sunt tăinuite.
  Atât de imprevizibilă și păgubitoare pt. unitatea națională a comunității românești nord-bucovinene.
  13.
  În 1993 patriotul şi primarul Ion Rotaru din s. Boian, judeţul Cernăuţi,
  şi-a pierdut minţile după ce unul din fii săi a fost ucis în condiţii «enigmatice».
  12.
  Mihai Jar / 1960-1999 / mare patriot şi directorul şcolii românesti 26 din or. Cernăuţi,
  —«moare subit» /=otrăvit-iradiat/.
  11.
  Adrian Dohotaru – la 56 de ani –/1939 -1995/ – diplomat român,
  «accident mortal» înscenat pe autotrasa «ucraineană» de lânga Chilia la sud la Dunăre.
  10.Ștefan Lupu, directorul școlii din s. Cartal (azi „Orlovka”, raionul Reni),
  mort de „cancer” la comanda / 2012 ? /
  Persecutat de autorități și Serviciile Ucrainene de Securitate.
  Mare apărător al învățământului în limba română în Sudul Basarabiei.
  9.
  – In cazul Părintelui-ieromonah Atanasie (Stan Petcu, în 2011 ?),
  cu aceeaşi apartenenţă bisericească,
  cu şcoală în România, cetăţean şi el al R. Moldova, originar de la Ciamaşir, Chilia,
  s-a mers mult mai departe. Acesta a fost găsit mort într-o dimineaţă de vară pe o bancă
  din parcul central din Ismail.
  Versiunea oficială, trecută în expertiza medico-legală: «strangulare»,
  deşi nu avea nicio urmă pe gât, în schimb avea tâmpla năsădită.
  Nimeni, cu excepţia celor de la instituţiile speciale din Ucraina şi de la Ministerul de Externe
  al R. Moldova, nu au pus la îndoială faptul unui omor premeditat.
  —————————

 3. check this site out 14 iunie 2018 at 06:07 - Reply

  I just want to say I am just all new to blogs and definitely liked your website. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with very good articles and reviews. Cheers for sharing your blog site.

Leave A Response »