web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Europarlamentar: Exporturile Rep. Moldova în UE sunt de trei ori mai mari decât cele în statele CSI

Liviu G. Stan 21 februarie 2018 1

 

Uniunea Europeană rămâne principalul partener economic al Republicii Moldova, cu un volum al importurilor considerabil mai mare față de statele CSI, spune europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

 

Sursă foto: adevarul.ro

Sursă foto: adevarul.ro

„Republica Moldova a exportat, anul trecut, valoric de peste trei ori mai mult în statele din Uniunea Europeană (UE) decât în cele din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Astfel, exporturile de mărfuri destinate țărilor din UE au însumat circa 1,41 miliarde de euro, în creștere cu 19,9% față de anul 2016, și au reprezentat 65,8% din totalul exporturilor, potrivit datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova”, susține europarlamentarul într-o declarație de presă.

Comparativ, exporturile de mărfuri destinate țărilor CSI au însumat doar circa 410 milioane de euro, cu o pondere de sub 20% în totalul exporturilor.

„Iată încă o dovadă clară că Uniunea Europeană (UE) este principalul partener comercial al Republicii Moldova și că prosperitatea pentru cetățenii Republicii Moldova vine dinspre Uniunea Europeană, lucru dovedit și de faptul că cei mai mari cinci investitori străini din Republica Moldova anul trecut au fost exclusiv state membre UE, inclusiv România. Toate acestea arată, din nou, că adevărații prieteni ai Republicii Moldova sunt în Vest, nu în Est și că prosperitatea vine din relația cu Uniunea Europeană. De aceea politicienii de la Chișinău trebuie să depună mai multe eforturi pentru implementarea reformelor agreate în cadrul Acordului de asociere cu UE. Guvernul Republicii Moldova are obligația să asigure un cadru fiscal stabil și predictibil, să dezvolte infrastructura, mai ales că 85% din totalul exporturilor au fost făcute pe cale rutieră, și să investească în educație, acestea sunt principalele domenii de care depinde dezvoltarea mediului de afaceri și crearea de noi locuri de muncă. Numai așa bunăstarea va fi resimțită și în viața de zi cu zi a cetățenilor”, mai spune Siegfried Mureșan.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. UE vs. CSI 21 februarie 2018 at 13:54 - Reply

    Atunci de ce RM a aderat la CSI ? Răspunsul este cunoscut, pentru că așa a vrut clasa politică de la Chișinău, oricare ar fi fost ea la un anumit moment.

Leave A Response »