web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Ion Iovcev: „Prin Declaraţiile de Unire cu România, basarabenii cer ca adevărul istoric să triumfe”

Liviu G. Stan 4 martie 2018 2

Directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, este de părere că situația din UTA Găgăuzia este o manipulare orchestrată de la Kremlin, pentru a menține Republica Moldova dezbinată și a bloca unionismul.

Foto: InfoPrut

Foto: InfoPrut

„Ceea ce s-a întâmplat la așa numita adunare a găgăuzilor este tot manipulat de afară. Este propaganda rusească de a ține Republica Moldova în starea în care se găsește. Din rău în și mai rău. Nu am mare placere să îl comentez pe așa numitul fost președinte al sovietului suprem din Comrat, Mihail Kendighelean. Îmi amintesc ce spunea Mircea Snegur, când se întâlnea cu el la Chișinău: promitea una și făcea alta la Comrat, așa cum făcea și Igor Smirnovla Tiraspol”, a declarat pentru Jurnalistii.ro, Ion Iovcev.

Regiunea găgăuză este pământul Republicii Moldova și nu se pune problema ruperii acestui teritoriu de Chișinău, subliniază directorul liceului romînesc de la Tiraspol. „Ceea ce se întâmplă în Găgăuzia, îmi vine greu să pronunț așa, fiindcă este pământul nostru și nimeni nu îl poate rupe din trupul țării.  M-am născut în satul Găvănoasa, fost raion Vulcănești, azi raionul Cahul. M-a durut mult ceea ce a declarat deputatul Corneliu Dudnic (deputat PDM) la Comrat. Tatăl său, Nanic Dudnic s-a născut în satul meu Găvănoasa, unde se vorbește atât de frumos românește. Nu pot înțelege oamenii care s-au născut pe meleagurile noastre și trăiesc alaturi de noi. Au  împărțit binele și greutățile și acum să ajungă să pună mâna pe pistolul automat, numai pentru că băștinașii vor să fie ceea ce sunt: români. Că vor să trăiască în armonie cu minoritățile conlocuitoare într-o lume civilizată. Vor să ajungă acolo de unde au fost rupți”, a adăugat Ion Iovcev.

El a mai spus că bulgarii și găgăuzii au avut în România Mare aceleași drepturi cu românii și au fost chiar privilegiați.

”Bulgarii și găgăuzii în România anilor 1918-1940 au avut aceleași drepturi ca și românii, iar uneori erau chiar mai privilegiați. Cunoșteau și vorbeau frumos limba română; dar cunoșteau bine și limbile lor materne. În familia mamei mele, în acea perioadă, se vorbea în patru limbi: româna,rusă,bulgară și greacă.  Vorbesc de buneii mei, căci așa era atunci situația”, a subliniat Ion Iovcev.

În ceea ce privește Declaraţiile de Unire cu România, Iovcev a spus că cetăţenii Republicii Moldova au înțeles că în UE se poate ajunge împreună cu frații de peste Prut: „Declaratiile de Reunire vor fi din ce în ce mai multe. Lumea s-a deșteptat, lumea a înțeles că în Uniunea Europeană putem să ajungem numai împreună cu frații de peste Prut. La 27 martie 1918, basarabenii si-au determinat soarta, unindu-se pe veci cu țara-mamă: România. În 2018, românii basarabeni prin «Declaratiile de Reunire» cer ca adevarul istoric să triumfe : un popor, o limbă, o țară: Romania!”.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

 1. =SikhAstrul de la Cetatea-Albă= 4 martie 2018 at 15:00 - Reply

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ======== BUCOV­INA DE NOR­D ========
  —-— ♥—-ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA—-♥ —
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­————–
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 2. =SikhAstrul de la Cetatea-Albă= 4 martie 2018 at 15:45 - Reply

  IMPORTANT !
  Un Proiect Unionist-
  ——————————-
  Oare ce LICEU fără nume din România de Est
  va adopta în această lună unionistă Martie
  numele unei deputate din Sfatul Țării de la 1918
  și anume Elena Alistar de la Dunăre ?
  N.B.
  Elena Alistar /1873-1955/, medic, fiica preotului Vasile Bălan din s. Vaisal, jud. Ismail.
  În 1914 este arestată pentru agitație pro-românească și ținută circa 2 luni la penitenciarul din Chișinău.
  Directoare a Școlii Eparhiale de Fete din Chișinău /1918-1938/.
  La 11 februarie 1918, în Parlament, singura femeie deputat din Sfatul Ţării
  ţine un discurs înflăcărat de susţinere a Unirii cu România- Strigătul Re-Unirii !
  Argumentele sale sunt menite să înmoaie inimile cele tari şi să le lumineze minţile celor nehotărâţi.

Leave A Response »