web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Un parlamentar al României cere restaurarea clădirii în care s-a semnat actul Unirii Basarabiei cu Țara

Liviu G. Stan 19 martie 2018 2

 

Starea actuală de degradare a clădirii Sfatului Țării din Chișinău și posibilitățile de reabilitare a monumentului istoric de importanță națională l-au determinat pe deputatul Constantin Codreanu să le adreseze în acest sens o întrebare parlamentară factorilor decizionali de la București.

„Au rămas zile numărate până la împlinirea Centenarului Unirii Basarabiei cu Țara mamă România prin decizia Sfatului Țării (Parlamentului) de la Chișinău, în 27 martie 1918.

Clădirea în care Sfatul Țării a votat Actul istoric al Unirii Basarabiei cu România este situată în actuala stradă Alexei Mateevici, nr. 111, din municipiul Chișinău, și are statut oficial de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură al municipiului Chişinău, alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei.

În prezent, clădirea Sfatului Țării din Chișinău se află într-o stare avansată de delăsare și degradare, în pofida faptului că autoritățile Republicii Moldova îl recunosc formal statutul de monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor alcătuit de Academia de Ştiinţe a Moldovei”, le explică parlamentarul Vioricăi Dăncilă, prim-ministru al României, lui Teodor Meleșcanu, ministru al afacerilor externe, Nataliei Intotero, ministru pentru românii de pretutindeni și lui George Ivașcu, ministru al culturii și identității naționale.

Codreanu le-a solicitat premierului și celor trei miniștri să se pronunțe cu privire la următoarele aspecte legate de clădirea Sfatului Țării de la Chișinău:

 1. „Dacă Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni și Ministerul Culturii și Identității Naționale iau în calcul soluționarea în regim de urgență cu autoritățile partenere de la Chișinău a chestiunii privind necesitatea reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării, ca monument de arhitectură și de istorie de însemnătate națională nu doar pentru Republica Moldova, dar și pentru Statul român și națiunea română în ansamblul său.
 2. Ce inițiative au lansat până acum, ce demersuri au întreprins în regim de urgență și ce măsuri adecvate au adoptat Guvernul României și/sau ministerele pe care le conduceți în vederea acordării unui sprijin financiar nerambursabil destinat reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău, conform Strategiei Naționale pentru Românii de Pretutindeni pentru perioada 2017- 2020;
 3. Care este cuantumul fondurilor nerambursabile pe care Guvernul României și/sau minsiterele pe care le conduceți le-ar putea acorda cu destinația reabilitării/restaurării clădirii Sfatului Țării din Chișinău în anul curent 2018”.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

2 Comments »

 1. =Goriță dela Lipcani= 19 martie 2018 at 13:51 - Reply

  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬
  ======== BUCOV­INA DE NOR­D ========
  —-— ♥—-ȘI TO­ATĂ BASAⱤA­BIA E ⱤOM­NIA—-♥ —
  —————♥—♥—♥­—RE-U N I ­R E!—♥—♥—♥­————–
  ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬­▬ஜ۩ஜ▬▬▬▬▬▬­▬▬▬▬▬▬

 2. see post 14 iunie 2018 at 06:27 - Reply

  I simply want to tell you that I am just beginner to blogging and absolutely loved your web-site. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You absolutely have incredible writings. Bless you for sharing your blog.

Leave A Response »