web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Elena Paladi, lecție de istorie la „Chefi la cuțite”: „Nu m-am lăsat, am avertizat că voi trece Prutul înot”

Iulia Modiga 25 aprilie 2018 1

 

„Sunteți din Republica Moldova?”. „Eu sunt din Basarabia”. Acestea au fost primele replici schimbate între jurații emisiunii culinare „Chefi la cuțite” cu o basarabeancă în vârstă de 76 de ani, născută în satul Medeleni, stabilită la București.

Mă numesc cel mai românesc nume – Elena. Și trei generații după mine, că sunt străbunică, tot Elena poartă”, le-a spus celor trei chefi Elena Paladi.

Întrebată cum a ajuns din Basarabia la București, Elena Paladi s-a emoționat și a povestit condensat viața tulburătoare pe care a trăit-o. „Ce dureroasă întrebare mi-ați pus! O să vă răspund, dar cu lacrimi în ochi: am rămas fără cetățenie în momentul când a hotărât cineva să întoarcă politica pe dos. Din 1941 până în 1944 am avut naționalitate română, dar Basarabia a rămas în partea cealaltă de Prut și 60 de ani nu am avut niciun fel de naționalitate, am avut o liniuță. Am purtat doar toți anii o poreclă – „românca”. Când m-am căsătorit, soțul purta naționalitate de moldovean și eu nu am vrut să port naționalitatea asta fiindcă eu eram în sinea mea, în duhul meu, în spiritul meu, în toate ale mele – româncă. Am preferat mai bine linuța la naționalitate decât o naționalitate străină, impusă. Dar eu nu m-am lăsat, am avertizat că voi trece Prutul înot, ilegal, dar jurământul voi veni să îl depun, așa că ziua asta a fost mult așteptată pentru mine și nu voiam să rămână fără împlinire. Zeci de ani mi-a durat toată lupta, bucuria pe care am acumulat-o în suflet după redobândirea naționalității m-a făcut să devin alt om”, a mărturisit Elena, care a ținut să precizeze că localitatea sa de baștină este renumită în literatura română, romanul scriitorului Ionel Teodoreanu fiind scris la Medeleni (în prezent, raionul Ungheni).

 

Comentarii de pe Facebook

comments

One Comment »

  1. website here 14 iunie 2018 at 02:19 - Reply

    I simply want to mention I am very new to weblog and truly savored you’re blog. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You amazingly have beneficial stories. Cheers for sharing with us your website page.

Leave A Response »