web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Doliu în România: Regizorul originar din Sudul Basarabiei Lucian Pintilie a trecut la cele veșnice

Iulia Modiga 17 mai 2018 0

 

Regizorul și scenaristul Lucian Pintilie, unul dintre cei mai importanți cineaști români, care a dat capodoperele „Reconstituirea”, „De ce trag clopotele, Mitică”, „Balanța”, a trecut la cele veșnice, la vârsta de 84 de ani.

Sunt român, născut într-o Românie monarhică, în sudul Basarabiei (azi, parte din Ucraina), într-un orăşel german, dintr-o regiune populată de un adevărat mozaic etnic: români, ruteni, găgăuzi, turci, tătari, evrei şi, bineînţeles, ucraineni şi ruşi”, spunea Pintilie într-un interviu.

Lucian Pintilie s-a născut pe 9 noiembrie 1933, la Tarutino, în Sudul Basarabiei (teritoriu înstrăinat şi inclus azi, arbitrar, în Ucraina). A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra, câteva spectacole antologice fiind: Copiii soarelui (1961), Proștii sub clar de lună (1962), Cezar și Cleopatra (1963), Biedermann și incendiatorii (1964), Inima mea e pe înălțimi (1964), D’ale carnavalului (1966), Livada cu vișini (1967), Revizorul (1974), spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentație, precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea, în care rolurile principale au fost interpretate de Vladimir Găitan și George Mihăiță.

La scurt timp de la lansare, filmul său „Reconstituirea” a fost interzis de regimul comunist. „Reconstituirea” este considerat cel mai bun film românesc din toate timpurile.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »