web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Scandalul legat de monumentul din Comrat dedicat grănicerilor ia amploare. Procuratura Generală intră pe fir

Liviu G. Stan 19 iunie 2018 0

 

Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a sesizat Procuratura Generală referitor la monumentul din Comrat dedicat grănicerilor. Pe monument este gravată harta Rusiei, iar reprezentanții Agenției spun că monumentul a fost edificat ilegal, pentru că nu avea autorizațiile necesare, transmite Radio Chișinău.

Monumentul de la Comrat dedicat grănicerilor, care a fost inaugurat la sfârșitul lunii mai, a fost instalat ilegal. Administrația locală din regiunea găgăuză nu a coordonat acest proiect la nivel central, așa cum ar trebui să se întâmple cu monumentele amplasate în spațiile publice, susține directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

Toate inițiativele de elaborare a monumentelor de for public trebuie coordonate cu Consiliu  Național al Monumentelor de For Public. În acest caz, cei de la Comrat nu au respectat legea monumentelor de for public. Din câte cunosc, este practic primul caz când edifică monumentele fără a avea avizul Consiliului, respectiv pentru fiecare monument de for public se elaborează o hotărâre de Guvern”, a precizat Ștefăniță.

Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, instituția nu a primit deocamdată sesizarea.

Deputatul liberal Roman Boțan a făcut și o interpelare la Ministerul Culturii, referitor la ridicarea acestui monument, pe care a fost gravată harta Rusiei, stat care menține ilegal trupe armate pe teritoriul Republicii Moldova.

„Eu pot să-mi spun punctul de vedere personal. În momentul în care pe un monument se gravează harta unui stat care-și menține trupele ilegal pe teritoriul R.Moldova, în momentul în care apare simbolul defunctei URSS, am putea face o analogie dacă într-un alt stat din Europa ar apărea un monument pe care ar fi gravată emblema celui de-al treilea Reich. Fac o asemenea analogie, pentru aceste regimuri au fost distrugătoare pentru milioane de vieți. Dacă ne ancorăm în realitatea de astăzi, am putea considera o sfidare a bunului simț cel puțin, dar și a legii, atunci când se instalează un monument fără a fi coordonat cu autoritățile competente, fără a avea aviz. Mai mult ca atât, reprezentanții MAI participă la această la această inaugurare cu o gardă de onoare, mi se pare o situație ieșită din comună și lipsit de respect de bun simț față de cetățenii R.Moldova”,  comentat Boțan.

Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că edificarea acestui monument este una reprobabilă. El atrage atenția că nu doar la Comrat, dar și în alte regiuni cum ar fi Taraclia sau Bălți, grupările politice locale se întrec în a-și demonstra loialitatea față de Rusia din rațiuni electorale.

„Ar trebui să vedem în această situație în ce măsură se impun niște condiții structurilor locale politice atunci când acestea beneficiază de finanțare europeană și americană, în același timp, denigrând cu orice ocazie Occidentul și făcând asemenea reverențe ilegale Federației Ruse. Liderii locali de la Comrat, tocmai din această cauză sunt anti-europeni, anti-occidentali, ei înțelegând că odată cu apropierea Republicii Moldova de standardele europene, ei nu vor mai putea sfida legislația care interzice asemenea manifestări ostile”, a explicat analistul politic.

Potrivit presei de la Comrat, președintele organizației „Grănicerul”, care a venit cu inițiativa de a instala monumentul, susține că este vorba despre o greșeală a designerilor și că, de fapt, trebuia să fie gravată harta Uniunii Sovietice.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »