web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Revoltător: Atacurile Ucrainei asupra învățământului în limba română continuă

Iulia Modiga 23 iunie 2018 0

 

Ministrul Învăţământului din Ucraina, Lilia Grinevici, continuă seria atacurilor îndreptate împotriva limbii materne în școli. De data aceasta, Grinevici susține că profesorii din școlile cu predare în limbile minorităților se simt umiliți.

Profesorii de limbă ucraineană se simt umiliţi  în școlile cu predarea în limba minorităților etnice,  motiv pentru care Cabinetul de Miniștri a alocat fonduri pentru echiparea claselor de ucraineană din aceste şcoli. De asemenea,  profesorii de ucraineană din aceste şcoli vor beneficia de un adaos salarial de 30% ”, a declarat ministrul, citat de Libertatea Cuvântului.

Lilia Grinevici a mai precizat că elevii  de la şcolile cu predarea în limba minorităţilor  vor studia la început în limba maternă. Apoi, treptat, materiile vor fi predate în limba ucraineană, până se va ajunge la raportul de 60% din obiectele de studiu în limba de stat şi 40% în limba minorităţilor etnice.

Doar 4 din 10 copii români din Ucraina învață în limba maternă. Se estimează că populația școlară de origine română din Ucraina se ridică la 57 000 de elevi (cu o pondere de circa 14% din ansamblul minorității române, minoritate reprezentând 409 mii de persoane, la ultimul recensământ general al populației din 2001, și situată pe poziția a doua, după minoritatea rusă).

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »