web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Român timocean: Drumul Serbiei spre UE trebuie să treacă obligatoriu prin Valea Timocului

Iulia Modiga 4 iulie 2018 0

 

Zavisa Jurj, preşedintele Asociaţiei „Ariadnae Filum” din Timocul sârbesc a declarat în cadrul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului că Serbia ar trebui condiționată de România în negocierile ei cu Uniunea Europeană pe tema acordării statutului de candidat la aderare.

InfoPrut

Noi nu abandonăm lupta, sperăm că nici Țara-Mamă. România încă ne poate apăra interesele, dacă va negocia la sânge cu Serbia capitolele 23 și 24 din Tratatul de preaderare a Serbiei la Uniunea Europeană, cele privitoare la minoritățile naționale. Drumul Serbiei spre Uniunea Europeană trebuie obligatoriu să treacă prin Valea Timocului. Sârbii trebuie să înțeleagă că limba română este un element esențial de cultură și istorie națională a noastră. Ușor de zis, greu de realizat. Sârbii, buni manipulatori, crează situații artificiale care, în aparență, par reale, însă, dacă cercetezi cu atenție, vezi că sunt povești de adormit copiii! Ei zic că niciun copil de-al nostru nu vrea să învețe în limba română, când realitatea este cu totul alta”, a declarat Zavisa Jurj pentru Mureș Media.

Serbia a ratificat cele mai importante acorduri internaţionale din domeniul protecţiei drepturilor minorităţilor naţionale, precum Pactul privind drepturi civile şi politice, Convenţia-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale din cadrul Consiliului Europei şi Convenţia europeană cu privire la limbile minoritare şi regionale. Constituţia sârbă garantează că membrii minorităţilor naţionale participă la procesul de luare a deciziilor sau decid singuri asupra unor probleme din domeniul culturii, educaţiei, informării şi utilizării oficiale a limbii, singuri sau prin reprezentanţii lor.

Asta cel puţin în teorie, pentru că în practică lucrurile stau cu totul altfel. În Timoc, etnicii români încă luptă pentru recunoaşterea drepturilor elementare, iar în Voievodina, deşi comunitatea românească este recunoscută oficial, se stinge treptat, treptat. Clasele româneşti se închid, activităţile culturale se pierd, iar odată cu ele este pe cale să dispară şi limba maternă.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »