web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Declarația îngrijorătoare a lui Candu despre camioane misterioase cu muniții în Rep. Moldova

Liviu G. Stan 5 iulie 2018 0

 

Zeci de camioane fără însemne transportă muniţii şi armament din depozitul din Cobasna spre destinaţii necunoscute, a declarat miercuri seara preşedintele parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, într-o emisiune televizată, potrivit IPN şi Deschide.md, transmite Agerpres. 

Toate încercările Comisiei Unificate de Control, ale ofiţerilor Republicii Moldova de a afla informaţii despre aceste transporturi nu au avut succes, a afirmat el. „Atunci când nu sunt respectate acordurile, atunci când există mişcări de genul acesta, ne dăm seama în ce situaţie suntem noi când vorbim despre securitatea ţării”, a declarat Andrian Candu, care a calificat drept îngrijorătoare aceste evoluţii.

Adunarea Generală a ONU a adoptat la 22 iunie proiectul de rezoluţie propus de Chişinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Autorităţile de la Chișinău insistă în acest document asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) – creat la 1 iulie 1995 în baza fostei Armate a 14-a a URSS – apreciind că acesta staţionează ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

În ultimii ani, procesul de rezolvare politică a diferendului transnistrean a stagnat, în timp ce evacuarea patrimoniului militar rusesc din stânga Nistrului este blocat din 2003.

În acelaşi timp, Chişinăul insistă asupra transformării actualei misiuni de menţinere a păcii în regiunea separatistă, cu o componentă accentuată militară rusească, într-una civilă, sub mandat internaţional.

Rusia a criticat virulent rezoluţia adoptată de Adunarea Generală a ONU, de asemenea şi preşedintele moldovean Igor Dodon, despre care unii experţi locali susţin că are o agendă de politică externă absolut străină Republicii Moldova, elaborată la Moscova.

Conform unor observatori de la Chişinău, declaraţiile alarmiste ale preşedintelui parlamentului de la Chişinău, reprezentant marcant al Partidului Democrat aflat la guvernare, nu ar fi decât o fumigenă pentru a atenua impactul anunţului făcut anterior de Comisia Europeană care a decis să suspende livrarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Comisia a luat aceasta decizie pe fondul invalidării alegerilor municipale anticipate şi a derapajelor constatate în ceea ce priveşte respectarea de către Chişinău a normelor statului de drept.

Delegaţia Uniunii Europene a confirmat miercuri seara pentru Jurnal.md că eliberarea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro din partea UE pentru Republica Moldova a fost amânată din cauza invalidării alegerilor.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »