web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Prezența militară rusă și regiunea transnistreană, cele mai mari ameninţări pentru Rep. Moldova

Liviu G. Stan 20 iulie 2018 0

 

Existenţa regiunii separatiste transnistrene şi prezenţa militară rusă în stânga Nistrului sunt cele mai mari riscuri şi ameninţări pentru Republica Moldova, potrivit proiectului Strategiei Naţionale de Apărare, aprobat, joi, de Parlamentul de la Chișinău, transmite Agepres. 

În acelaşi context sunt indicate şi conflictul din Estul Ucrainei, cel din Orientul Mijlociu, precum şi propaganda străină.

Staţionarea contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situaţiei regionale, este un risc la adresa securităţii naţionale, conform Strategiei. Documentul atenţionează că şi forţele militare şi paramilitare separatiste subminează şi ameninţă integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave ameninţări la adresa valorilor şi intereselor naţionale, potrivit proiectului.

Pentru a face faţă acestor riscuri şi provocări, documentul conţine şi un plan de acţiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021. Acesta prevede inclusiv majorarea finanţării pentru apărare. Autorităţile speră să primească şi bani din exterior în acest scop, a declarat ministrul apărării Eugen Sturza.

Strategia Naţională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani şi aprobată de Guvern în noiembrie 2017. Documentul a fost votat joi de majoritatea deputaţilor.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »