web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Flacăra Unirii, purtată prin locurile în care s-a pus temelia Marii Uniri de la 1918

Iulia Modiga 14 august 2018 0

 

Unioniștii care merg pe jos pe traseul Alba Iulia – Chișinău, în Marșul Centenarului, au poposit luni pe platoul Mausoleului de la Mărăști, unde eroii Reîntregirii neamului stau alături de comandanții lor, în frunte cu Mareșalul Alexandru Averescu. Astfel, mesajul necesității Reunirii a fost auzit în locul în care s-au dat lupte grele și care este considerat preludiul marii victorii de la Mărășești.

 

După ce au înnoptat în localitatea Răcoasa din județul Vrancea, participanții la Marșul Centenarului au pornit cu Flacăra Unirii, aprinsă pe 1 iulie la Alba, spre Mărășești, unde în 24 iulie/6 august-21 august/3 septembrie 1917 s-a dat bătălia decisivă pentru destinul României și despre care Octavian Goga spunea: „Niciodată nu s-a arătat într-un mod mai evident energia poporului român și putința lui de a se adapta la toate formele de viață modernă ca în zilele acestea de complicat război, când armatele imperiului german se frâng în Siret. Mărășeștii strigă deci cu învățătura sângelui vărsat acolo, strigă în conștiința tuturor oamenilor care vor îndreptarea țării noastre…. Zilele de glorie ale acestui sat din Moldova trebuie să fie zile de pedagogie națională care vor îndruma viitorul. Ele pretind ca România de mâine să fie adusă de către conducătorii ei pe terenurile de viață obștească în aceleași condiții de biruință în care o jumătate de an muncă cinstită (prima parte a anului 1917 adică) a adus armata nostră de astăzi.”

Pe 26 august, Marșul Centenarului va trece Prutul, iar pe 1 septembrie va ajunge la Chișinău, unde va avea loc o amplă manifestație stradală pentru Unire.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »