web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

O comună din România contribuie la edificarea bustului lui Pan Halippa în localitatea sa de baștină

Iulia Modiga 20 august 2018 0

 

Un bust al publicistului și omului politic care a format și condus Sfatul Țării Pantelimon Halippa va fi edificat în satul său de baștină, Cubolta. Pentru instalarea bustului în piaţa din preajma Primăriei satului vor fi acordați bani din bugetul local, donațiile cetățenilor și mijloacele financiare ale Consiliului Comunei Aroneanu din România. 

Pan Halippa fost unul dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea spiritului românesc în Basarabia şi pentru unirea acestei provincii cu România.

Face parte din conducerea Sfatului Ţării, care la 27 martie 1918 a votat Unirea Basarabiei cu România, iar la sfârşitul anului 1918 este ales şi preşedinte al acestui for. A luat parte la adunările de la Cernăuţi şi de la Alba-Iulia, care au proclamat Unirea Bucovinei şi, respectiv, a Transilvaniei cu România. Pe 12 august 1918 este ales preşedinte al unei formaţiuni politice nou-înfiinţate, Partidul Ţărănesc din Basarabia, îndeplinind până la desăvârşirea unirii funcţia de ministru de stat pentru Basarabia.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »