web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Daniel Ioniță: Pactul Ribbentrop-Molotov a sfărâmat teritorial România

Liviu G. Stan 23 august 2018 0

 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a transmis un mesaj la împlinirea a 79 de ani de la sinistrul Pact Ribbentrop-Molotov.

Sursă foto: epoch-times.ro

Sursă foto: epoch-times.ro

„Pentru mulți dintre cetățenii statelor din această parte a Europei, inclusiv pentru milioane de români, anexele ascunse ale acestui odios act au produs, în anii care au urmat, suferinţe şi tragedii greu de imaginat. Multe dintre urmările acestei înțelegeri între două regimuri totalitare se resimt şi astăzi”, a scris diplomatul pe contul său de Facebook.

Pentru România, „semnarea la data de 23 august 1939 a Pactului Ribbentrop-Molotov a reprezentat «sfărâmarea» teritorială din anul 1940 și începutul unor lungi perioade de prigoniri, deportări, torturi, foamete și crime care aveau să continue multe decenii la rând în numele unor ideologii străine de neamul românesc”.

„Consider că anul acesta, când sărbătorim Centenarul Marii Uniri, avem o înaltă datorie istorică față de înaintașii noștri. Astfel, este necesar să ne reamintim deopotrivă de victimele nevinovate ale Fascismului și Comunismului, precum și să nu uităm de înțelegerile ascunse dintre cele două regimuri totalitare. Nu există cuvinte care să exprime pe deplin compasiunea pentru viețile pierdute și destinele irosite, și nici voci suficient de puternice care să condamne încălcările dreptului internaţional, lipsa moralei în relaţiile dintre state și lipsa de solidaritate umană, care au condus la nesocotiri fără precedent ale libertăţii şi demnităţii umane. Păstrarea și transmiterea către generațiile viitoare a memoriei atrocităților din trecut, apărarea permanentă a principiilor, valorilor şi normelor internaţionale, respectarea dorinţei suverane a popoarelor, toleranţa şi respectul drepturilor tuturor cetăţenilor pot garanta că tragedii precum cele generate de Pactul Ribbentrop-Molotov nu se vor mai repeta”, se mai menționează în mesajul lui Daniel Ioniță.

Singura modalitate prin care „putem face dreptate și aduce o minimă alinare victimelor și supraviețuitorilor regimurilor totalitare este să continuăm să povestim generațiilor viitoare ceea ce s-a întâmplat în trecutul nostru, astfel încât să nu mai permitem repetarea unor astfel de atrocități în viitor”.

În 2009, Parlamentul European a desemnat 23 august – ziua de comemorare a victimelor regimurilor totalitare, prin care se marchează semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »