web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

31 august – Ziua Limbii Române care ne unește

Iulia Modiga 31 august 2018 0

 

Românii din Țară, din Republica Moldova, din comunitățile istorice și de pretutindeni marchează, la 31 august, Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a fost instituită prin Legea nr. 53/2013. 

Legea prevede ca Ziua Limbii Române să fie sărbătorită de autoritățile publice din România și de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din afara țării.

Începând cu 31 august 1989, dată la care a fost legiferată trecerea la scrierea în grafie latină, în Republica Moldova se sărbătoreşte anual Ziua Limbii Române printr-o serie de evenimente culturale (concerte, expoziţii de fotografii, conferinţe etc.). Din 2011, Chișinăul și Bucureștiul au marcat simultan această sărbătoare.

Potrivit deciziei din ziua de 5 decembrie 2013 a Curţii Constituţionale a Republicii Moldova limba română este limba de stat în stânga Prutului. Curtea Constituţională a decis că textul din Declarația de Independență prevalează textului din Constituție, ceea ce înseamnă că limba vorbită în Republica Moldova este româna, nu cea menționată în Constituție, ,,moldoveneasca”.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »