web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

VIDEO. Televiziune din Cernăuți, premiată la Iași pentru documentarul „Limba noastră cea română”

Liviu G. Stan 3 octombrie 2018 0

 

Documentarul „Limba noastră cea română…” realizat de BucPress TV din Cernăuți a obținut trofeul concursului de televiziune „Patrimoniul cultural în anul Centenarului reflectat în producţiile TV”, desfășurat zilele acestea la Iași.

Organizatorul festivalului de producție TV a fost Asociația Edunext, iar finanțator – Consiliul Județean Iași. Parteneri: Camera de Comerț din Iași și TVR, transmite agenția BucPress.

Concursul a avut loc pe trei secţiuni: ştiri, reportaj/interviu şi documentar,  adresându-se profesioniştilor din televiziunile din România, Republica Moldova și Ucraina. Juriul a fost format din specialişti în domeniul audiovizual ale căror competențe nu pot fi contestate. Membrii juriului: Ovidiu Lazăr, regizor artistic la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi, preşedinte; Carmen Scutariu, master în Global Journalism la Coventry University, Ramona Iacobuţe, jurnalist, doctor în Teatrologie la Universitatea de Arte din Iaşi; Ioana Palamar, artist vizual, membru în UAP România, Margareta Andreescu, jurnalist de televiziune.

Tema concursului a fost patrimoniul cultural în anul Centenarului. Producțiile TV care au fost incluse în concurs au fost realizate în perioada 1 ianuarie 2017 – 31 august 2018. Prima ediţie a concursului de televiziune EduNEXT a premiat jurnalişti din Iaşi, Botoşani, Chişinău şi Cernăuţi. Evenimentul a fost finanţat de Consiliul Judeţean Iaşi. Momentele artistice au fost susţinute de Maria Rădeanu, elevă la CN „George Enescu” din Bucureşti, Sorana Anastasiu de la Opera Naţională Română din Iaşi şi Ana Maria Ignat, elevă în clasa a Va la Şcoala din Bălţaţi.

La această primă ediție a concursului trofeul a fost luat de  BucPress TV din Cernăuți, cu documentarul „Limba noastră cea română…”. Din păcate, jurnaliștii din Cernăuți nu au reușit să ajungă la ceremonia de premiere, trofeul festivalului fiind  înmânat partenerului Centrului Media BucPress în Iași, Marius Daniel Bojor, care a participat la ceremonia de decernare a premiilor transmisă de TVR Iași.

BucPress TV – un proiect al Centrului Media BucPress, asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, fondată acum patru ani, a trimis spre jurizare patru producții televizate, două dintre care au nimerit în faza finală a concursului. Pe lângă documentarul „Limba noastră cea română…”, care a luat trofeul concursului, a fost nominalizat și documentarul „Casa lui Aron Pumnul din Cernăuți: nepăsare, uitare…”.

Documentarul „Limba noastră cea română….” analizează efectele distrugătoare ale Legii Educației asupra românilor din Ucraina. BucPress TV subliniază formele de luptă a românilor din Ucraina pentru menținerea identității lingvistice și salvarea școlilor cu predare în limba română.  Filmul reflectă opiniile experților independenți din Cernăuți (istorici, critici literari, scriitori), ale liderilor societăților pentru cultura românească din Ucraina, reprezentanților autorităților centrale și locale, dar și ale persoanelor implicate în mod direct în procesul educațional din Ucraina. Sunt descrise evenimentele legate de pichetarea Administrației Regionale de Stat Cernăuți de către românii din regiune  în legătură cu adoptarea și promulgarea Legii Educației care încalcă în mod direct dreptul la studii în limba maternă.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »