web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Cererile pentru redobândirea cetățeniei române s-au dublat în Odesa

Liviu G. Stan 5 noiembrie 2018 0

 

Numărul cererilor depuse pentru redobândirea cetăţeniei române în s-a dublat în regiunea Odesa, unde locuiesc peste 150.000 de etnici români. Creșterea s-a înregistrat după ce, în 2017, au fost eliminate taxele consulare, care se ridicau la echivalentul a 300 de dolari pentru o persoană, transmite TVR Moldova.

Sursă foto: libertatea.ro

Sursă foto: libertatea.ro

„Sumele acestea contau, şi atunci, pentru ei, orice serviciu consular pe care îl pot cere acum devine mai atractiv pentru că totul e gratuit”, a declarat Emil Rapcea, consulul general al României la Odesa.

Şi numărul asociaţiilor care promovează identitatea românească în zonă a crescut. Acum sunt cinci.

„Am reusit să înregistrăm prima asociaţie în oraşul Ismail. (..) S-a înfiinţat prima asociaţie a românilor din oraşul Reni – «Reni», aşa se numeşte”, spune Valentin Stroia, director în cadrul administraţiei oraşului Ismail.

Chiar dacă statul român le oferă elevilor o bursă de studiu de 50 de dolari pe lună, cea mai mare problemă rămâne lipsa accesului la limba maternă.

„Cu 27 de ani în urmă, când Ucraina a devenit stat suveran, erau 80 de şcoli cu predarea integrală în limba română (…) Acum au rămas numai două şcoli. Celelalte sunt şcoli mixte”, subliniază publicistul Vadim Bacinschi.

Pentru comunităţile de români din Basarabia de Sud, Odesa este mai aproape decât Bucureştiul. Oamenii îşi câştigă traiul cum pot. Iar Ucraina nu recunoaşte dubla cetăţenie. Din acest motiv, mulţi etnici români din regiunea Odesa ezită să depună acte pentru redobândirea unui drept istoric.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »