web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dan Dungaciu: Cine spune că Unirea este un joc rusesc nu înțelege nimic

Iulia Modiga 8 noiembrie 2018 0

 

Federația Rusă are interesul ca unirea dintre România și Republica Moldova să nu se producă pentru că, dacă s-ar înfăptui, granița NATO s-ar muta la Nistru. Există voci care afirmă că cei care doresc unirea fac jocul rușilor. În fapt, unirea este joc antirusesc. De această părere este analistul Dan Dungaciu.

Mai există o cale pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană, chiar dacă e în criză: calea germană, adică unirea cu România. Deci ce trebuie să facă Federația Rusă este să se asigure că unirea cu România nu este posibilă, pentru că, dacă s-ar întâmpla, atunci granița NATO s-ar muta pe Nistru. Deci cine spune că unirea, integrarea Moldovei în România, este un joc rusesc, nu înțelege nimic. De fapt nu este joc rusesc, ci anti-rusesc, cu condiția ca unirea să se facă cu teritoriul controlat de Chișinău, cel dintre Prut și Nistru. Adică fără Transnistria. Dacă România se unește cu România, atunci frontiera NATO se mută pe Nistru. Punct! Și atunci Rusia încearcă să blocheze Unirea cu România. Pe ea nu o interesează în sine ce limbă se vorbește acolo sau cum arată Aleea clasicilor de la Chișinău. Asta e apă de ploaie. O interesează R. Moldova strict din perspectivă strategică, a hărților militare pe care rușii le folosesc și pe baza cărora instituțiile pun pe masa lui Putin planuri de operațiuni politic și militare. Că acolo nu Putin le face pe toate, ci un sistem bine pus la punct, pe care Putin îl ilustrează, dar nu l-a creat el și nu îl substituie”, a declarat Dungaciu într-un interviu acordat Active News.

Sociologul explică și modalitatea prin care Federația Rusă blochează procesul unirii: prin reintegrarea regiunii transnistrene în Republica Moldova.

Pentru că Federația Rusă știe foarte clar că dacă tu reușești o construcție constituțională prin care să federalizezi Republica Moldova, chiar dacă nu-i spune așa, îți asiguri o pârghie de manevră și control a Republicii Moldova și faci unirea cu Republica Moldova imposibilă. Transnistria este cheia strategică a Rusiei și esența patriotismului moldovenesc, care e ne-român, chiar anti-român, și, prin consecință, pro-rus, chiar dacă el nu este pro-rusesc sau pro-Putin prin definiție. Tragedia românilor moldoveni este că dacă devin patrioți moldoveni intră automat în brațele lui Putin. Mulți dintre ei, sărmanii, nici nu înțeleg asta, nu înțeleg drama lor existențial statală și cred că dacă integrează Transnistria câștigă o bătălie cu Rusia. De fapt o pierd. Și se pierd. Rușii știu asta și îi joacă pe degete. Sovieticii au pus bazele patriotismului moldovenesc, politicienii de la Chișinău în imensa majoritate l-au perpetuat după 1990, Putin culege roadele. Deci asta e șmecheria pe care o fac rușii, iar occidentalii puțin o înțeleg, inclusiv pentru că Bucureștiul oficial nu a fost în stare să le-o explice”, punctează Dungaciu, care conchide că unirea se va face între România și teritoriul dintre Prut și Nistru, așadar, fără regiunea transnistreană.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »