web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

120 de copii și tineri români din Valea Timocului, la pas prin Oltenia

Iulia Modiga 19 noiembrie 2018 0

 

120 de copii, lideri de opinie ai românilor/vlahilor din Timoc, reprezentanți ai mediului asociativ și ai mai multor categorii socio-profesionale au venit pentru două zile în România, în regiunea Olteniei, într-o excursie tematică derulată în perioada 18-18 noiembrie, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri.

Delegaţia timoceană a fost întâmpinată la Muzeul de Artă din Craiova de reprezentanţii Consiliului Judeţean Dolj, consilierii Larisa Răducan şi Viorel Marin, precum şi de reprezentanţii Lions Club Craiova, Daniela Ion şi Iulian Diaconescu. Preşedintele Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor din Serbia „Ariadnae Filum”, Zavișa Jurj, a mulţumit celor două instituţii care au contribuit foarte mult la realizarea acestui proiect şi organizatorilor, Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Muzeul de Artă al Craiovei  a impresionat vizitatorii atât prin arhitectura clădirii, cât şi prin colecţiile de icoane şi grafică românească, colecţia impresionantă de pictură (tablouri de  Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Theodor Aman, Constantin Lecca) sau prin cele şapte sculpturi de Constantin Brâncuşi expuse aici.

Muzeul Olteniei, prin sectia de Istorie şi Arheologie, a reprezentat o reală lecţie de istorie a neamului românesc pentru micuţii români timoceni.

Au fost vizitate Catedrala Mitropolitană şi Mânăstirea Sf. Gheorghe (numită şi „Mănăstirea de la vie” pentru că este construită pe domeniul viilor Mitropoliei Olteniei), unde preotul Grigore Sandu a întâmpinat oaspeţii cu un mesaj călduros de bun-venit.

Duminică, la Târgu Jiu au admirat în prima parte a zilei sculpturile lui Constantin Brâncuşi expuse în parcul oraşului ( Masa Tăcerii, Poarta sărutului, Coloana Infinitului), după-amiază urmând vizita la Mânăstirea Tismana şi Mânăstirea Sfânta Ana din Orşova. 

Am venit cu ocazia Centenarului cu un grup de copii şi tineri români din Valea Timocului, prin  sprijinul Insitutului ,,Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni de la Bucureşti. Am ajuns în excursie la Craiova, Târgu Jiu. Am fost la muzee, acum ne aflăm la Mânăstirea Tismana, unde Sfântul Nicodim e cunoscut în rândurile noastre pentru că şi în Valea Timocului a construit mânăstiri pe vremuri. Mă bucur că aceşti copii şi tinerii, unii de prima dată sunt în Ţara-Mamă, în România, au putut să vadă şi partea cultural-spirituală a noastră , a românilor, dar şi lucruri frumoase care se află în Romania de azi”, a precizat Zavișa Jurj.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »