Inițiativa ca toți deputații de la Chișinău să vorbească în Parlament în limba română stârneşte din nou iritare la Moscova. Președintele Comitetului pentru CSI și integrare Euro-asiatică a Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov, spune că această idee va duce la „dezmembrarea Republicii Moldova”, transmite Deschide.md

Sursă foto: gagauzinfo.md

Sursă foto: gagauzinfo.md

„Această inițiativă este îndreptată spre reducerea a ceea ce a fost comun în marea țară Uniunea Sovietică, limba rusă. Scopul pare a fi ca în Occident. Ei bine, atunci să nu vă mirați de dezmembrarea propriei țări”, a spus Kalașnikov, citat de ria.ru.

Deputatul rus a subliniat că exact această politică a dus la apariția problemei transnistrene și a celei găgăuze. Kalaşnikov a îndemnat Moscova să nu reacționeze la asemenea inițiative, deoarece în locul ei o va face populația.

„Noi vom susține doar populația, Cred că Rusia trebuie să susțină oamenii să-și apere drepturile”, a mai adăugat deputatul rus.

Inițiativa ca toți deputații să fie obligați prin lege să folosească limba română în forul legislativ suprem al statului a venit din partea Partidului Liberal.

Deputații PL propun ca toți aleșii din Parlament să fie obligați să cunoască limba română și să o folosească în plen, la tribună și în proiectele de legi pe care le propun.