web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

„Suntem cu voi, frați români!”. O fotografie emoționantă cu ajutoarele trimise de basarabeni României pe fondul Revoluției din 1989

Liviu G. Stan 20 decembrie 2018 0

Una dintre fotografiile emoționant de epocă ale zilelor Revoluției române din 1989 este cea în care mai multe camioane cu ajutoare pentru România treceau Prutul, trimise din Cârnățeni și Căușeni. 

„Suntem cu voi, frați români”, scria pe panourile montate deasupra obloanelor camioanelor ZIL 30.

26 decembrie 1989 este ziua în care Frontul Salvării Naționale dă prima lege prin care anuleazã mai multe interdicții impuse de comuniști și abrogă acte normative ce consacrau puterea regimului Ceaușescu.

Apelativul „tovarășe”, folosit obligatoriu ca formulă de adresare, este înlocuit prin lege cu „domnule”.

În 26 decembrie, românii au scăpat de interdicția de a nu putea avea domiciliul decât în localitatea unde lucrau. Până atunci, schimbarea domiciulului se făcea numai în interes de serviciu sau în interes familial, iar orașele mari erau închise.

26 decembrie 1989 este ziua când românii au spus adio rațiilor de tot felul. Oamenii sunt informați, prin intermediul ziarelor, că pot găsi tot ce doresc în magazinele din Capitală. Se pun pentru prima dată la dispoziția populației primele cantități de mărfuri din import, în special carne congelată, citrice, cafea, conserve din carne, pește, dulciuri. Tot atunci se pune capăt și rației de benzină. Ziarele titrau „Batjocura cu benzină a luat sfârșit”.

Și rația la căldură a fost desființată. După multe ierni în care românii înghețau lângă calorifere, acum primeau căldură.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »