web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

George Simion: Am uitat de românii din centrul țării? Inadmisibil – Papa Francisc, întâmpinat în Harghita de Viktor Orban

Iulia Modiga 1 februarie 2019 0

 

Premierul altui stat vine pe pământ românesc ca vodă prin lobodă de câţiva ani, anunţă românii din centrul ţării. Am uitat oare de ei? De regulă foarte rezervat, din cauza specificului zonei, P.S. Andrei, episcopul Covasnei si Harghitei a tras un semnal de alarmă public: niciun oficial înalt al statului român nu şi-a anunţat prezenţa la Şumuleu Ciuc, în inima României, pe parcursul vizitei Suveranului Pontif.

La 20 de ani de la prima vizită a unui Suveran Pontif în România, a recent canonizatului Papă Ioan Paul al II-lea, în mai 1999, ţara noastră va fi din nou gazda conducătorului universal al Bisericilor Catolice. Sanctitatea Sa Papa Francisc I va vizita în perioada 31 mai-2 iunie, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice, Bucureştiul, Iaşul şi Blajul, dar şi Mănăstirea franciscană de la Şumuleu Ciuc, în apropiere de Miercurea Ciuc, judeţul Harghita. Salutăm această vizită, amintindu-ne că sosirea regretatului Papă Ioan Paul al II-lea a fost un moment istoric, prima deplasare a unui Suveran Pontif catolic într-o ţară majoritar şi tradiţional ortodoxă după aproape o mie de ani de la Marea Schismă şi zeci de ani de la retragerea anatemei reciproce dintre cele două ramuri principale ale creştinismului apostolic, dar şi momentul cu care a început ieşirea României din izolarea la care o condamnaseră mineriadele de la începutul anilor ’90. Sunt sigur că la Iaşi, primarul Mihai Chirica va şti cum să întâmpine un asemenea oaspete. Ne îngrijorează, însă, Harghita…

Din păcate, această vizită începe sub auspicii nu atât de favorabile precum cele ale voiajului istoric din anul 1999. Astfel, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Ortodox al Covasnei şi Harghitei, a reclamat recent faptul că nu a fost anunţat încă de vizita Papei în eparhia sa şi nici nu a fost invitat să participe la evenimentul de la Şumuleu Ciuc, aşa cum ar fi fost normal potrivit relaţiei ecumenice care leagă cele două biserici, chiar în mai mare măsură decât cu celelalte biserici ortodoxe.

Totuşi, dacă aceasta este o chestiune care ţine de relaţiile dintre culte, în schimb evenimentul de la Şumuleu Ciuc cuprinde o anomalie chiar mai gravă şi de neînţeles într-un stat independent şi suveran. Cine îl va întâmpina pe Suveranul Pontif în inima României, la Şumuleu Ciuc, din partea autorităţilor laice? Ei bine, nu Preşedintele Klaus Iohannis, care este unul dintre autorii invitării Papei în România, nici prim-ministrul Viorica Dăncilă, nici vreunul dintre preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, ci premierul Ungariei, Viktor Orban.

Autor: George Simion

Citiți articolul integral în publicația Adevărul.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »