web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

EU Reporter, despre Rep. Moldova: Cât timp vor mai rămâne la putere oligarhii și infractorii? Alegerile, comparate cu o farsă

Iulia Modiga 12 februarie 2019 0

 

„Mulți experți sunt atenți la Republica Moldova, în contextul în care pe 24 februarie vor avea loc alegeri parlamentare. Potrivit sondajelor, majoritatea mandatelor vor fi împărțite între cele trei partide politice mari: partidul de opoziție al socialiștilor, cunoscut pentru orientarea pro-rusă, partidul ACUM, susținut de Uniunea Europeană și partidul de guvernământ, al cărui lider este Vladimir Plahotniuc”. În acest fel își începe analiza despre alegerile legislative din Republica Moldova Olga Malik, pentru EU Reporter.

Sursă foto: jurnalul.ro

Sursă foto: jurnalul.ro

Potrivit unei cercetări realizate de Institutul Republican Internațional din SUA, actualul regim politic de la Chișinău nu se bucură de o susținere majoritară. Popular prin corupția și infracțiunile economice multiple, partidul lui Plahotniuc nu este susținut nici de Moscova, nici de UE, notează Olga Malik. Oricât de uimitor ar putea părea,  Vladimir Plahotniuc își va păstra în continuare puterea politică. Partidul „Shor”, numit după liderul său Ilan Shor, un om de afaceri renumit din Republica Moldova și dincolo de aceasta, poate deveni noua speranță a lui Plahotniuc.

Cunoscut pentru relația dubioasă cu Rusia și Israelul, dar și pentru daunele financiare imense cauzate unui număr de bănci din Rusia, Ilan Shor are interdicție de intrare pe teritoriul rus până în 2015. În același timp, Shor a fost judecat în Republica Moldova pentru infracțiuni financiare și a fost condamnat la închisoare pentru o perioadă de 7,5 ani. La începutul lui 2014, Shor a conceput o schemă care i-a permis să retragă prin intermediul unor companii offshore, din băncilor Republicii Moldova 1 miliard de dolari (aproximativ 12% din PIB-ul Republicii Moldova). Toate băncile implicate în sistem au fost controlate de Ilan Shor, se menționează în publicația citată.

Ilan Shor a reușit să scape de pedeapsă. Acesta a furnizat probe potrivit cărora vinovatul real al „jafului secolului” a fost Vlad Filat, fostul prim-ministru al Republicii Moldova. Între timp, Ilan Shor și-a continuat cariera politică, iar în 2015 a devenit primar al orașului Orhei. Având un scor politic mai mare de la an la an, Plahotniuc are toate șansele de a câștiga din nou alegerile bazându-se pe Shor, consideră Olga Malik.

În încheierea articolului din EU Reporter, Malik conchide că discursul politic practicat în această perioadă și cursa pentru locurile de parlamentari au izul unei farse, rezultatul fiind destul de previzibil. „Calea spre democrație a Republicii Moldova se estompează”, iar unica soluție ar fi aplicarea legii internaționale, care să îi oprească pe politicienii infractori, care conduc Republica Moldova prin slăbirea economiei și a tuturor resurselor.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »