web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Alegeri parlamentare în Republica Moldova. Prezența la vot în timp real

Iulia Modiga 24 februarie 2019 0

 

Aproape 3 milioane de alegători din Republica Moldova sunt așteptați duminică la urne pentru a vota componența Parlamentului. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7:00 și se închid la ora 21:00. 

Sursă foto: hotnews.ro

Sursă foto: hotnews.ro

Aici puteți verifica prezența la vot în timp real.

Pentru prima dată, alegerile legislative se desfășoară după sistemul electoral mixt. Astfel, dintre cei 101 deputați, 50 vor fi aleși conform sistemului proporțional, iar alegătorii vor vota partidul sau blocul electoral din circumscripția națională și restul de 51 de deputați vor fi aleși potrivit sistemului electoral uninominal.

Pentru primii 50 de deputați, mandatele se distribuie proporțional în baza numărului de voturi obținute de fiecare partid sau bloc electoral care depășește pragul electoral de 6% pentru partid și 8% pentru un bloc electoral.

În cazul circumscripțiilor uninominale, candidatul cu cel mai mare număr de voturi dintr-o circumscripție va obține mandatul de deputat.

În circumscripțiile uninominale au fost înregistrați 321 de concurenți electorali, dintre care 57 de candidați la funcția de deputat sunt independenți, iar 264 reprezintă o formațiune politică.

În aceeași zi cu alegerile parlamentare va avea loc și un referendum controversat. Cetățenii vor avea de răspuns la două întrebări: „Sunteți pentru reducerea numărului deputaților din Parlament de la 101 la 61?” și „Sunteți pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputații din funcție dacă nu își îndeplinesc corespunzător obligațiile lor?”.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »