web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Dan Dungaciu: Vistieria este goală în Rep. Moldova. Bruxelles-ul ar putea accepta o coaliție între PDM și PSRM

Iulia Modiga 27 februarie 2019 0

 

Campania electorală a sărăcit Republica Moldova, susține analistul Dan Dungaciu. Cheltuielile de la bugetul de stat au fost făcute de Partidul Democrat pentru a se menține la putere.

 

Problema care se pune în Republica Moldova este, cum ați sugerat și dumneavoastră, prima: visteria e goală. Tot ce s-a întâmplat în campania electorală și în precampanie au fost cheltuieli masive de la bugetul de stat cu un singur scop: de a obține un scor suficient de mare astfel încât partidul de guvernare, partidul domnului Plahotniuc, să fie jucătorul care să aibă asigurată poziția la guvern și pe viitor, adică poziția la putere. Partidul lui Plahotniuc, Plahotniuc însuși nu își puteau permite să fie în opoziție, pentru că după precedentul Filat, în care un premier a fost aruncat în închisoare, domnul Plahotniuc nu avea nicio garanție că, fiind în opoziție, integritatea sa, nu doar politică, va putea să fie apărată. Deci obligativitatea pentru PDM era să rămână la putere și la guvernare, și scopul a fost, se pare, atins.”, a menționat  Dungaciu.

Expertul a vorbit și despre potențialele alianțe postelectorale. „Deci, Republica Moldova trebuie să contruiască un guvern care să arate în așa fel încât să fie credibil la nivel european. Care va fi acest guvern? Alianța cu blocul ACUM, despre care s-a tot vorbit, inclusiv sau în special la București, s-au făcut referiri clare la chestiunea asta, din păcate prea grăbite, pentru că, ulterior, au fost infirmate de liderii blocului ACUM, ei înșiși. Aceasta alianță este o alianță pe care o face cineva care, după părerea mea, nu înțelege nimic din ce se întâmplă în Republica Moldova sau ce s-a întâmplat în ultima vreme. O asemenea alianță nu se va construi, este un proiect imposibil. Blocul ACUM știe foarte bine că nu are nicio șansă să ajungă la putere; poate eventual prin această alianță cu Partidul Democrat din Moldova să ajungă la guvernare, dar la putere niciodată, pentru că toate pârghiile de putere, și vorbim aici de puterea concretă efectivă, se află, în acest moment, în mâna Partidului Democrat, în special a domnului Plahotniuc, și nu are de gând să le lase din mână. Deci pentru blocul ACUM ar fi o sinucidere”, a explicat acesta.

În viziunea analistului, Bruxelles-ul ar putea accepta, la limită, un compromis geostrategic, între Partidul Democrat al lui Vladimir Plahotniuc și Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, „cu un preț mai mare decât Republica Moldova ea însăși, şi cu un preț strategic, tip de relaționare cu Federația Rusă. Şi ăsta este pericolul pe termen mediu și pe termen lung, nu neaparat pe termen scurt, dar pe termen mediu și pe temen lung”.

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »