web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

27 de ani la izbucnirea războiului moldo-rus de pe Nistru

Iulia Modiga 2 martie 2019 0

 

S-au împlinit 27 de ani de la izbucnirea războiului de pe Nistru.

Data de 2 martie este considerată, oficial, data la care a început conflictul militar, chiar dacă primele ciocniri au avut loc mult mai devreme, încă de la sfârșitul anului 1991.

În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detaşamente ale cazacilor au atacat secţia de poliţie din Dubăsari şi au luat ostatici 32 de poliţişti şi 2 stagiari.

Posturile de gardişti şi miliţieni erau asigurate şi cu maşini blindate din dotarea armatei ruse.

Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri ale preşedintelui Mircea Snegur şi ale Parlamentului de la Chişinău către comunitatea internaţională, denunţând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova.

CITIȚI ȘIAmintirile unor luptători în războiul de pe Nistru (1)

Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când preşedinţii Rusiei, Boris Elţin, şi al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului.

Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului nici până astăzi, așa cum urma să o facă potrivit angajamentelor asumate la Summit-ul de la Istanbul, în 1999.

CITIȚI ȘI: Amintirile unor luptători în războiul de pe Nistru (2)

La acțiunile militare din 1992 au luat parte aproximativ 30 de mii de persoane. 287 dintre acestea au decedat, dintre care 198 de militari din Armata Naţională şi 89 de angajați ai Ministerului de Interne. Peste 300 de persoane au rămas invalide. Sprijinul autorităților pentru aceștia este aproape nul.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »