web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Experți: Sistemul de justiție din Rep. Moldova se întoarce la modelul sovietic

Liviu G. Stan 11 martie 2019 0

 

În anul 2018, Republica Moldova a înregistrat mai multe regrese în implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, potrivit unor ONG-uri, transmite Radio Chișinău.

Într-un raport alternativ cu privire la implementarea Acordului de Asociere, experții atrag atenția că există în continuare probleme în justiție, dar și restanțe la investigarea furtului unui miliard de dolari din sistemul bancar, în 2014.

Anul trecut, dialogul politic al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană a stagnat, arată un raport al Institutului pentru Politici și Reforme Europene.

Potrivit experților, odată cu anularea rezultatelor alegerilor pentru Primăria Chișinău, în iunie 2018, și suspendarea asistenței macro-financiare din partea Bruxelles-ului, s- a redus interacțiunea la nivel oficial cu Uniunea Europeană. Directorul IPRE, Iulian Groza, susține că ar fi necesară o resetare a dialogului cu partenerii europeni. 

R.Moldova are nevoie de o resetare a unui dialog cu Uniunea Europeană, iar crearea noului guvern ar putea oferi această premisă. Posibilitatea pentru resetarea acestui dialog este de a înainta anumite condiții pe termen scurt, pe care Guvernul trebuie să le realizeze pentru a elimina aceste derapaje constate pe parcursul anului trecut: fie că este vorba despre justiție, despre funcționarea instituțiilor”, a subliniat Groza.

Deși autoritățile de la Chișinău s-au angajat să investigheze furtul mililiardului și să recupereze acești banii, până acum  nu au fost înregistrate progrese. Potrivit experților, există restanțe și în ceea ce privește reformarea justiției. Și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că adevăratele probleme din domeniul justiției nu pot fi supuse analizelor.

Problema majoră pe care o avem în justiție e că cei care fac justiție nu sunt învățați să facă dreptate și nu au misiunea să facă dreptate. Un detaliu pe care nu-l regăsim în legi:  care este starea de spirit în domeniul judiciar? Îmi pare foarte rău să o spun că ne întoarcem spre modelul sovietic, unde justiția era o extensie a executivului, care trebuia să apere ordinea socialistă. Astăzi doar termenii sunt substituiți, dar abordările sunt aceleași”, a atras atenția Alexandru Tănase.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene recunosc că există încă restanțe în procesul de implementare a Acordului de Asociere. Secretarul de stat, Daniela Morari, a precizat că relațiile cu UE au fost mai slab conturate din cauza perioadei preelectorale și a anunțat că justiția rămâne o prioritate.

Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnat în 2014.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »