web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

S.O.S.! Românii din Cernăuți: Vom mai putea edita ziare în limba română?

Iulia Modiga 13 martie 2019 0

 

Publicația „Zorile Bucovinei” informează că Rada Supremă a Ucrainei continuă să examineze în a doua lectură proiectul de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, al cărui articol 21 amenință cu dispariția ziarele românești din Ucraina.

Distrugător de limba română este articolul 21 al respectivului proiect de lege ce pune în pericol apariţia ziarelor româneşti, prevede editarea presei scrise şi în versiunea ucraineană, adică în limba de stat, cheltuielile pentru editare şi traducerea integrată fiind puse pe seama editorilor. Versiunile urmează să apară sub același nume, să corespundă conținutul, volumul, să aibă aceeași numerotație și să fie tipărite în aceeași zi. Dunja Mijatovic, Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a cerut parlamentului ucrainean amânarea proiectului de lege nr. 5670-d „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, considerând că ar fi o greşeală ca legea să fie adoptată în perioada preelectorală, specificând că reprezentanții minorităților naționale trebuie să participe activ la elaborarea unor asemenea legi și politici, iar opiniile lor trebuie să fie luate în considerare”, notează sursa citată.

Alegerile prezidenţiale din Ucraina intră în linie dreaptă, pentru primul tur din 31 martie.

În controversatul și contestatul proiect de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior. Totodată, în ciclul primar și grădinițe este permisă studierea în paralel a limbilor minorităților naționale (prin crearea unor clase sau grupuri separate), cu excepția universităților. Învățământul în universități ar trebui să se desfășoare exclusiv în limba ucraineană, dar este permisă predarea uneia sau mai multor discipline în una din limbile oficiale ale UE. Popoarelor băștinașe din Ucraina le este garantat dreptul la învățământ în limba maternă. Proiectul de lege nu menționează lista exhaustivă a acestor popoare indigene, cu excepția tătarilor din Crimeea care sunt menționați separat. De menționat că comunitatea românească din Ucraina nu are statut de popor băștinaș. De asemenea, legea privind limba ucraineană presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat. Spectacolele teatrale în alte limbi vor trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice (simpozioane, mese rotunde etc.) pot avea loc doar limba ucraineană sau engleză. Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare. De exemplu, funcționarii publici care vor fi găsiți vinovați de neglijarea limbii ucrainene, vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 3.400-6.800 grivne. Regula se referă și la mediile de informare tipărite, care dacă nu vor avea dublaj ucrainean, vor fi amendate cu suma de 6.800-8.500 grivne (aproximativ 220-300 de euro).

 

 

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »