web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Comemorarea martirilor din Balcani. 105 ani de la martirizarea părintelui Haralambie Balamaci

Iulia Modiga 25 martie 2019 0

 

Proiect Avdhela și Asociația Neamunit i-au comemorat pe 23 martie, pe martirii macedo-români din Balcani, la Biserica Mavrogheni din București.

Au fost pomeniți toti eroii si martirii macedo-romani din Balcani intr-un act comemorativ care a readus în memoria celor prezenți evenimentele tragice din noaptea de Paști de-acum 105 ani, atunci când părintele Părintele Haralambie Balamaci împreună cu alți trei români, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că a slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân”, informează organizatorii.

Gazda manifestației a fost parohul Radu Petre Mureșan, iar preotul Dumitru Ștefănescu (consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor) a citit cuvântul trimis pentru această ocazie de Patriarhul României.

Astazi se implinesc 105 ani de la odioasa crima prin care grecii au incercat sa suprime un simbol al identitatii românești din Balcani: este vorba de aromânul papa Lambru Balamaci. – astăzi la Biserica Mavrogheni au fost pomeniți toti eroii si martirii macedo-romani din Balcani intr-un act comemorativ care a readus în memoria celor prezenți evenimentele tragice din noaptea de Paști de-acum 105 ani, atunci când părintele Părintele Haralambie Balamaci împreună cu alți trei români, era martirizat (jupuit de viu și străpuns cu baioneta) la Corcea pentru faptul că a slujit în limba română. Acești patru români fac parte dintr-o serie de circa 1.000 de români din Balcani, învățători, profesori, preoți, dar și simpli elevi care au fost uciși în condiții bestiale de către antarții greci pentru că apărau identitatea românească și slujeau comunităților din care făceau parte în limba română/dialectul aromân/dialectul meglenoromân.- #neamunit Melodie in cinstea Părintelui Martir Haralambie Balamaci : “A curi-i atel murmintu" .-Mulțumim tuturor celor prezenți.

Publicată de NEAMUNIT pe Sâmbătă, 23 martie 2019

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »