web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Marele istoric Alexandru Filipașcu, evocat la Clubul Țăranului. „Un patriot neclintit al neamului său”

Liviu G. Stan 15 aprilie 2019 0

 

Istoricul Alexandru Filipașcu va fi evocat miercuri, 17 aprilie, cu începe de la ora 18.00, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul „Frații Golescu” la Clubul Țăranului, din cadrul Muzeului Țăranului Român.

„Ne propunem să aducem în actualitate personalitatea istoricului ALEXANDRU FILIPAȘCU (1902-1952), care și-a dedicat întreaga energie românilor maramureșeni. Lucrarea sa «Istoria Maramureșului» ( Bucuresti, 1940 ) a rămas pînă acum un studiu de referință pentru istoria regională; o sinteză unica a evenimentelor care au modelat Maramureșul și destinul românesc al acestei părți de țară. (Menționăm că astăzi doar 1/3 din teritoriului maramureșan se regăsește între hotarele României, iar restul de 2/3 a trecut din mână străină în mână străină, în prezent fiind între granițele Ucrainei. Trist epilog pentru delegații din Apșa care la Alba Iulia, în ziua de 1 decembrie 1918 ceruseră: «Unire de la Nistru până dincolo de Tisa»)”, se menționează într-un comunicat de presă al Institutului „Frații Golescu”.

Patriot neclintit „al neamului său”, istoricul s-a implicat cu mult curaj în „mișcarea unionistă, în toamna anului 1918 participând chiar la alungarea ucrainienilor care ocupaseră malul drept al râului Vișeu”.

„După înfăptuirea Unirii, a contribuit ca prim ajutor (apolitic) al primarului Sighetului la toate treburile obștei. În anii întunecați care au premers celui de-al Doilea Război Mondial, s-a manifestat cu fermitate împotriva revizionismului maghiar și a tentativelor iredentiste ucrainiene. In 1936, este decorat cu Ordinul «Coroana României». În 1941, primeste Premiul «Năsturel» al Academiei Române. Pe data de 16 august 1952  este arestat de noile autorități comuniste și condamnat, împărtășind astfel destinul tragic al elitei politice si culturale interbelice. După patru luni (20 decembrie 1952) moare la Canal, în colonia penitenciară de la Valea Neagră. Implinise 50 de ani. Postum, prin strădania doamnei Livia Piso, fiica sa, apare monumentala «Enciclopedie a familiilor nobiliare maramureșene de origine româna»”, se mai arată în comunicatul de presă.

Evenimentul va fi moderat de dr. Mihai Nicolae, avându-i ca invitați pe Livia Piso, fiica istoricului, și dr. Ilie Gherheș.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »