web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Bașcanul regiunii găgăuze, acuzat la Procuratură de „exces de putere”

Liviu G. Stan 21 aprilie 2019 0

 

Câțiva deputați din Adunarea Populară a regiunii găgăuze, apropiați PDM, au depus o plângere la procuratură pe numele bașcanului Irina Vlah, pe care o acuză de „exces de putere”, pentru că nu a semnat Legea cu privire la modificarea Codului Electoral al UTA Găgăuzia, relatează Radio Chișinău.

În plângere se spune că, potrivit legislației, bașcanul trebuie să semneze legea în termen de 10 zile, iar dacă nu e de acord cu aceasta, trebuie să o întoarcă Adunării Populare.

Deși Irina Vlah a făcut acest lucru, deputații sunt nemulțumiți de argumentele aduse de aceasta, mai scrie portalul. Bașcanul s-ar fi referit la opiniile cetățenilor, care ar fi îndemnat-o să nu semneze legea.

Astfel, autorii plângerii cer ca procuratura să dea o apreciere juridică faptelor guvernatorului regiunii găgăuze în acest caz.

Irina Vlah a anunțat anterior că nu a promulgat legea privind modificarea Codului electoral, din cauză că proiectul nu a fost prezentat pentru a fi consultat de către persoanele cu drept la inițiative legislative. Un alt motiv invocat de bașcan este faptul că documentul nu a fost supus consultărilor publice și, astfel, au fost încălcate prevederile legislației și ale regulamentului Adunării Populare.

Vlah a mai menționat că decizia de a nu promulga aceste modificări ale legislației electorale, care includ și amânarea alegerilor în regiune, a fost luată în urma discuțiilor cu alegătorii care au avut loc în cadrul unei întruniri.

Deputații Adunării Populare au amânat data alegerilor pentru funcția de bașcan al regiunii autonome găgăuze pentru 30 iunie, deși inițial au stabilit data de 19 mai.

De asemenea, deputații au operat modificări la Codul electoral al UTA Găgăuzia. Astfel, aleșii locali au decis ca alegerile să aibă loc în baza listelor întocmite pentru alegerile parlamentare și nu în baza listelor locale. De asemenea, deputații au majorat pragul de participare la primul tur de la 30% la 50% la sută.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »