web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

Legea limbii de stat, aprobată de președintele Radei Supreme. Lovitură pentru românii din Ucraina

Liviu G. Stan 15 mai 2019 0

 

Președintele Radei Supreme de la Kiev, Andrii Parubii, a semnat Legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, informează BucPress.

Sursă foto: ukranews.com

Sursă foto: ukranews.com

„Este o zi istorică… în orele sau zilele următoare legea va fi semnată de Președintele Ucrainei”, a declarat Parubii.

Înainte de semnare, Parlamentul a respins rezoluțiile de anulare a rezultatelor votării pentru lege din 25 aprilie 2019, înregistrate de Blocul de Opoziție.

Pe 25 aprilie, Rada  Supremă a adoptat legea „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”. 278 de deputați au votat actul normativ.

Potrivit Legii, fiecare cetățean al Ucrainei și oricine dorește să obțină cetățenia ucraineană trebuie să vorbească limba ucraineană.

Limba ucraineană trebuie să fie utilizată în sectorul prestării serviciilor, în sectoarele de stat și comunale, în descrierea  și marcarea mărfurilor  și serviciilor.

Limba de stat va fi obligatorie în rândul înalților oficiali, deputați, medici, judecători, avocați, rectori ai așezămintelor superioare de învățământ, precum și în mass-media online și în publicații.

Pentru încălcarea legii se prevăd sancțiuni  administrative și sancțiuni penale, pentru sfidarea limbii de stat vor fi plătite amenzi  în valoare de  850 grivne și, de asemenea, se prevede  privarea de libertate de până la trei ani. Legea nu obligă folosirea limbii ucrainene în comunicarea personală și în timpul ceremoniilor religioase.

Autorii proiectului de lege au exclus din text o prevedere importantă pentru minoritățile naționale. Așadar, a fost exclus aliniatul: „Statutul limbii ucrainene ca limbă de stat nu poate să fie un temei pentru încălcarea drepturilor lingvistice sau ale necesităților lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale”. Acest articol de mare importanță pentru românii din Ucraina este considerat de autorii proiectul de lege fiind unul inutil și speculativ.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »