web analytics

Bookmaker artbetting.co.uk - Bet365 review by ArtBetting.co.uk

Bookmaker artbetting.gr - Bet365 review by ArtBetting.gr

Germany bookmaker bet365 review by ArtBetting.de

Premium bigtheme.net by bigtheme.org

VIDEO – Ziua Românilor de Pretutindeni, sărbătorită la Comrat

Liviu G. Stan 25 mai 2019 0

 

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituție aflată în subordinea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni a derulat proiectul „Ziua Românilor de Pretutindeni la Comrat”, pe data de 24 mai 2019.

Proiectul a fost implementat înparteneriat cu Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat și cu sprijinul Lectoratului de Limba Română de la Universitatea de Stat din Comrat.

„Evenimentul a început la ora 12.00, la Centrul de Informare al Românieigăzduit de Universitatea de Stat din Comrat. Invitatii au fost întampinați de către doamna profesor dr. Carmen Dimitriu, lector al Institutului Limbii Române. Au fost prezenți Înalt Preasfinția Sa Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, domnul Petru Manole, viceprimarul din Comrat, domnul Serghei Zaharia – rectorul Universității de Stat din Comrat, doamna Tatiana Racovcena – prorector la US Comrat, doamna Grace Liu – profesor la Centrul American de la US Comrat, doamna Natalia Cuțitaru – profesor la secția de Filologie Română a US Comrat, reprezentanții IEH, directori de școli, profesori, masteranzi, studenți”, se menționează într-un comunicat de presă al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Colectivul pedagogic al Liceului Teoretic M.Eminescu din Comrat, vă îndeamnă să "lăsați grijă și graba și să nu va necăjiți degeaba…"

Publicată de Stefan Bejan pe Vineri, 24 mai 2019

A fost organizată o dezbatere, în cadrul căriea s-au susținut prelegeri despre conservarea și promovarea valorilor culturale și păstrarea identității românești în regiunea găgăuză. Svetlana Stoinov, directorul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” a făcut un arc peste timp, vorbind despre istoria liceului românesc din Comrat.

Carmen Dimitriu a susținut o prelegere despre „Limba română în comunitatea găgăuză”.

„Găgăuzia în timpul României Mari” a fost tema prelegerii suținute de către profesorul Bejan Ștefan de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Iar profesorul Gardinand Grigore, de la Liceul „Dimitrie Mavrodi” din Comrat, a susținut o prelegere cu un titlu sugestiv și emoționant, preluat din versurile poetului Alexei Mateevici: „Înviați-vă, dar, graiul!”.

„După ora 13.00, doamna director Svetlana Stoinov a deschis porțile Liceului Teoretic Mihai Eminescu, singurul liceu cu predare în limba română din regiune, primind oaspeții tradițional, cu pâine și sare. Elevii și profesorii liceului au demonstrat încă o dată talentul de a pregăti un program artistic impresionant. Ziua Românilor de Pretutindeni s-a serbat printr-un recital de poezii, dans și printr-o interpretare corală pe muzică românească, în straie românești. Acțiunea și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea identității culturale, etnice și lingvistice a românilor din regiunea găgăuză a Republicii Moldova”, se mai arată în comunicat.

 

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »