web analytics

La Satu Nou, în Voievodina, s-a sărbătorit Ziua Românilor de Pretutindeni

Iulia Modiga 28 mai 2019 0

 

Ziua Românilor de Pretutindeni a fost sărbătorită și în Voievodina, la Satu Nou, printr-o dezbatere și un spectacol muzical. Evenimentul a fost organizat pe 25 mai de Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” de la București, în parteneriat cu Comunitatea Românilor din Serbia şi cu sprijinul Şcolii generale ,,Zarko Zrenjanin”.

Dezbaterea a început cu prelegerea prof. Mircea Măran, autor al lucrării recent publicate ,,Călători Români prin Serbia”. Valentin Mic a vorbit despre ,,Românii din Panciova”,  iar Dorel Cebzan a prezentat ,,Relaţiile româno-iugoslave din perioada 1948-1953”, perioada în care Iugoslavia a ieşit de sub influenţa sovietică, dar care a fost marcată de repercusiuni asupra românilor din Banatul sârbesc.

Partea a doua evenimentului a constat într-un spectacol de muzică românească susţinut de artişti instrumentali din Satu Nou, îndrumați de prof. Janiel Şublea.

La sărbătoare au fost prezenți consulul general al României la Vârșeț, Gheorghe Dinu, reprezentanții Comunitatății Românilor din Serbia, Stevan Mihailov și Daniel Magdu, directorul școlii „Zarko Zrenjanin”, Marinel Blaj, prof. Rodica Almăjan, coordonator al departamentului pentru învățământ, dar și alți invitați, se arată într-un comunicat de presă al Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni.

Comentarii de pe Facebook

comments

Leave A Response »